Sverige
15 februari 2019 21:24

Strömsholm stänger för besök – landslagsträffar inställda

SmittskyddKonsekvenserna av spridningen av det fruktade EHV-viruset i Stockholmstrakten fortsätter. Nu har Ridskolan Strömsholm stängt för besökande hästar och planerade landslagsträffar ställs in.

Strömsholm stänger för besök – landslagsträffar inställda
Klassisk svensk ridsportmark - Vita ridhuset på Strömsholm. ArkivFoto: Roland Thunholm

Ridskolan Strömsholm har stängt sin anläggning för besökande hästar.

På sin Facebooksida skriver de: ”På grund av rådande smittorisk i Stockholmsområdet väljer vi att stänga våra stallar för besökare. Vi vill att hästarna som är ute i hagarna ska få vara ifred och vi uppmanar att inte röra hästarna. Med anledning av uppkomna fall av den allvarligare centralnervösa formen av virusabort i norra Stockholm gör vi nu dessa åtgärder för att skydda våra hästar.”

Detta innebär bland annat att kursen för ungdomslandslagen i hoppning den 23 och 24 februari på Strömsholm är inställd, liksom träffen för ponnydressyrryttarna. Detta berättar Svenska Ridsportförbundet på sin webbplats.

Landslagsledaren i hoppning Svante Johansson och veterinär Axel Wallman har beslutat att ställa in kursen med anledning av det rådande smittoläget med flera fall av konstaterad EHV-1 i Sverige.

– Att tänka på smittskyddet är allas vårt ansvar, och vi tar det säkra före det osäkra i det här läget, säger Svante Johansson till Svenska Ridsportförbundet.

Ridsports samlade rapportering om smittan som har kostat flera hästar livet.

Fakta om

EHV-1

  • EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:
    • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara allt från så milda att hästägaren inte märker något, till en rejält sjuk häst med hög feber, näsflöde och hosta.
    • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten. Ibland föder hon en svag fölunge som inte är livsduglig.
    • Hjärn- och hjärnhinneinfektion, som drabbar hästen på ett helt annat sätt, med neurologiska symtom. Den blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering, då urinblåsan påverkas. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna plötsligt komma några dagar efteråt.
  • Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.
  • EHV-1 är anmälningspliktig, behandlande veterinär ska underrätta länsstyrelsen om fall där den misstänks. Insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden