Veterinärt
24 maj 2022 06:20

Studie kartlägger stor blodmask

Kan orsaka kolikStor blodmask räknas som den farligaste parasiten som kan drabba hästar, och förekomsten har ökat kraftigt de senaste åren. Nu ska en studie kartlägga riskfaktorerna.

Studie kartlägger stor blodmask
Stor blodmask i tarmen. Foto: Göran Ekberg/SVA

Det är veterinärstudenten Jessica Lernå vid SLU som ägnar sitt examensarbete åt stor blodmask hos häst. Målet är att försöka identifiera riskfaktorerna för stor blodmask.

− Jag gör detta med en enkät för att samla in data, så att riskfaktorerna för stor blodmask hos den svenska hästpopulationen ska kunna identifieras och kartläggas. Enkäten genomförs anonymt och besvaras utifrån stallet i sin helhet, berättar Jessica Lernå.

− Ju fler svar jag får in, desto bättre, och på sikt skulle det kunna leda  till att vi får en minskad parasitbörda i stallet.

Enligt sajten Hästsverige anses den stora blodmasken, Strongylus vulgaris, vara hästens farligaste parasit med kolik som vanligaste symtom.

Förekomsten av stor blodmask har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. För något år sedan tog forskare vid SLU och SVA prover på hästar på 106 gårdar och fann stor blodmask  hos 61 procent. En liknande studie gjordes 1999 och då var förekomsten 15 procent.

Här hittar du enkäten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden