Avelsnyheter
22 juni 2020 20:01
Ridsportplus

Superföl med gyllene gener till Grevlunda

NytillskottLisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson köper sällan föl, men detta gick inte att motstå. Uppfödare till den isabellfärgade lilla skapelsen är Rebecca Giegold, som skott Grevlundas topphästar i många år. "Drömmen är att föda upp en gul mästerskapshäst", säger hon. Se film på fölet här.

Superföl med gyllene gener till Grevlunda
Isabell säger vi på svenska, palomino säger man internationellt om färgen på Grevlundas nya vackra fölunge. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson har för ovanlighetens skull köpt ett föl till Grevlundagården. Men inte vilket föl som helst, utan en synnerligen unik liten isabellhingst e Chacfly-Maloubet de Pleville. ”Kunde inte motstå denna palominofärgade killen”, skriver Lisen på Instagram.

Uppfödare är ingen mindre än hovslagaren Rebecca Giegold, som skott Grevlundas topphästar i 17 år men som nu är lärare på Flyinge. Det fanns ett stort intresse från franska köpare, men Rebecca är överlycklig över att fölet hamnat hos Peder och Lisen.
– ”Nu är vi ju nästan släkt” skrev jag till Lisen på Facebook, skrattar hon.

104458324_10223566757266683_9024029525162548865_n
Grevlundas nytillskott. Foto: Privat

Modern till fölungen är Bounce Magi (SWB sto f-06 e Maloubet de Pleville-Stanford), ett isabellsto som fått diplom och som gått upp till 1,30 med Rebeccas dotter. Stoets vilja och kapacitet kombinerat med isabellfärgen har gjort Bounce Magi till en stor favorit hos Rebecca.

– Det viktigaste är förstås att det är bra hästar, men jag har varit fascinerad av isabeller så länge jag kan minnas. Gula hästar finns det gott om, men det är svårt att få fram isabellhästar som även har bra stam. Att Lisen och Peder har köpt honom är ett tecken på att det här kan bli bra, säger Rebecca.

– Lisen har ju sett mamman till fölet, min dotter tränade för Peder och Lisen när hon red och vi känner varandra, fortsätter hon.

Har lämnat flera supertalanger

Att det finns lite att brås på är tydligt. Fölet har en halvbror som rids och tävlas av Jennifer Fogh Pedersen i Tyskland. Det är en 5-årig godkänd isabellhingst vid namn Viggo B MagiQ e Vivaldi K.
– Han har varit placerad i nästan varenda start och fått mycket uppmärksamhet. Många höjer på ögonbrynen när det kommer en gul häst. Förhoppningsvis kommer han hem till Falsterbo, berättar Rebecca.

En 4-årig halvsyster e For Pleasure rids och tävlas av Erika Lickhammer van Helmond i Holland. Det är fuxstoet Bellezza MagiQ som ägs av Erika och Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson.

Mammanphoto-2020-06-22-13-23-04
Bounce Magi med Isabella Giegold i sadeln. Foto: Privat
Bounce-photo-2020-06-22-13-22-34
Fölet kommer att mörkna med tiden och likna sin mor i färgen. Foto: Privat
Viggophoto-2020-06-22-13-24-16
Rebecca Giegold med fölets halvbror Viggo B MagiQ som föl. Foto: Privat

– Jag jagar fortfarande det där isabellfärgade stofölet, då kommer jag inte att sälja det. Jag har bara betäckt med kvalitetshingstar som har tävlat själva och jag har fått tre stoföl – alla fuxar. Jag har verkligen försökt, men det är naturen som bestämmer. Jag får vackert vänta, säger Rebecca.

Förra årets fölunge, Bright B MagiQ, är helsyster med det här fölet och lika läcker som sin bror. Men även det blev en fux. Att det blev så bra gjorde dock att Rebecca valde Chacfly igen. I år är Bounce Magi betäckt med fuxhingsten Emerald.
– Jag betäcker bara med fuxhingstar, det är den enda begränsningen jag gör. Då är det 50 procents chans att det blir en isabell. Sedan när man får fram en isabell ska det dessutom vara en fin färg, de kan också bli gula med grå man och grå svans.

Är egentligen blekta fuxar

Photo-2020-06-22-13-26-00
Fölets halvbror Viggo B MagiQ. Foto: Privat

Att använda fuxstona hon har fått hade förstås varit en möjlighet, men då hade hon också varit tvungen att betäcka med en isabellhingst. Eftersom isabellgenen är recessiv, det vill säga inte dominant, är det enda sättet att få fram en isabell igen.
– Det är inte alls lätt. Isabeller bär på en gen som bleker dem, egentligen är de blekta fuxar. Drömmen är ett isabellfärgat stoföl e For Pleasure, det hade varit hårdvaluta, säger Rebecca.

Via Facebook har hon hittat likasinnade med samma mål – att föda upp bra sporthästar som är isabellfärgade. Något som hon tidigare upplevde som icke eftersträvansvärt i avelsvärlden, men som nu har förändrats. Och bland köparna är intresset stort.
– Jag känner verkligen vilket sug det är efter de här hästarna.

Fölet står fortfarande hemma hos Rebecca Giegold och sambon Niclas Magnusson. Därefter är tanken att han ska växa upp hos Grevlundas samarbetspartner Bollerup, där Niclas råkar vara stuterichef. Namnet filar Rebecca fortfarande lite på.
– Det lutar åt att det blir Nautical B MagiQ. Det finns inte många isabellhästar som har gått mästerskap, men det finns en film som Walt Disney har gjort om en isabell i det amerikanska landslaget. Den hästen hette Nautical och jag har alltid tänkt att jag ska ha en häst som heter Nautical. Det är min dröm att föda upp en mästerskapshäst som är gul, säger Rebecca.

Att drömmen kan gå i uppfyllelse och att fölet har de bästa förutsättningarna hos Grevlunda råder det ingen tvekan om.
– Drömma kan man alltid, men det är många minor som den ska ta sig förbi innan den har chans att bli en mästerskapshäst, säger Rebecca.

Här kan du se den lille gynnaren ”in action”. Andreas Sandström har filmat klippet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden