Hoppning
17 februari 2019 19:34
Ridsportplus

Superstarten efter pausen: ”Skulle egentligen mest komma igång”

SegerintervjuPeder Fredricsons plan för helgen med H&M Christian K var främst att komma igång inför säsongen. Det resulterade i en GP-seger.
– Vilan har gjort honom gott, säger Peder om VM-hästen och berättar om vad som väntar framöver.

Superstarten efter pausen: ”Skulle egentligen mest komma igång”
Peder Fredricson visade vinnarform. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under söndagseftermiddagen tog Peder Fredricson och H&M Christian K (KWPN val f 2007 e Namelus R-Calvados i Sable Rose, uppf G.W. Klerks, äg Stuteri Arch) sin första gemensamma GP-seger. Det var i den avslutande klassen på 1,55-höjder i tyska Neumünster som ekipaget slog till.
– Vi skulle egentligen mest komma igång den här tävlingen, men jag kände redan i början när vi hoppade en lägre klass att han var i riktigt bra form. Han hoppade superbra, säger Peder.

Vilat från hoppningen

När Ridsport pratar med Peder är det inte tal om något firande. Kvällen spenderas i lastbilen på väg hem från Neumünster, som smidigt nog ligger bara 1,5 timme från danska gränsen. Ett par gånger avbryter Peder för att snabbt diskutera om det är rakt fram eller sväng som gäller på väg ut ur staden, men han pratar mer än gärna om Christian K:s comeback efter vilan.

Neumünster var första tävlingen sedan jultävlingen på Olympia, som i sin tur satte punkt för ekipagets andra gemensamma tävlingsår – ett år då de bland annat var med i silverlaget på VM i Tryon och hoppade prestigefyllda IJRC Rolex Top 10 Final i Genève där de blev sjua.

Peder berättar att Christian K gillar tävlingslivet och att det var en glad häst som  definitivt var med på noterna i Neumünster.
– Vilan har gjort honom gott, konstaterar Peder och berättar att Christian K knappt har hoppat alls under tiden.
– Bara några småhinder någon gång. Annars har han lösgalopperat, gått dressyrarbete, gått på vattenbandet, ridits ute… Nästan ingen hoppning alls egentligen.

Fei World Equestrian Games™ Tryon Usa
Här syns ekipaget under VM i Tryon där det svenska laget tog silver. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Ligger lågt om finalen

När Peder för en tid sedan berättade att han skulle avstå sista världscupkvalet i Bordeaux för att ge de främsta hästarna ytterligare paus blev det förstås uppmärksammat i media. Peder tyckte att det var lika bra att berätta om läget.
– Planen hade ju varit att hoppa i Bordeaux, så det var bäst att alla fick veta vad som gällde helt enkelt.

Något senare meddelade Peder även att han inte visste om han skulle tacka ja till en eventuell världscupfinal-plats. När Bordeauxtävlingen var över, alltså utan Peders medverkan, stod det klart att hans poäng räckte och att finalplatsen är hans om han vill starta. Dagens GP-seger gav visserligen ett önskat formbesked från H&M Christian K, men Peder ligger lågt ännu ett tag.

– Jag har inte bestämt än om jag ska hoppa eller vilka hästar som i så fall ska gå i Göteborg. Jag ska göra några starter till med Christian K och tävla de andra också. När det närmar sig vill jag se hur formen är och kommer att ge besked då.

Även om du vill vänta med att ge besked kanske Christian K åtminstone stärkte sina aktier inför en eventuell världscupfinal..?
– Framförallt är det väldigt kul just nu att han känns så bra. Nummer ett är att lägga upp en tävlingsplan som passar hästen.
– Det är inte riktigt bestämt vilka tävlingar det blir, men Christian K startar nog om tre veckor igen och jag får se hur det känns framöver.

Allan hoppar i Norge

Kommande helg är det dags för fler av stallets välmeriterade hästar att starta igång säsongen. Trestjärnigt i norska Lilleström är det som gäller. Bland Peders partners den helgen finns EM-guldhästen H&M All In, som nu åter är på gång.

– Ja, han känns bra. Planen just nu är att All In ska hoppa nästa helg, likaså Zacramento och Catch Me Not S. Exempelvis har Catch Me Not inte hoppat sedan Stuttgart i november, säger Peder.

Ebba Berglöfs Catch Me Not S är som bekant en av Peders nyare hästar. De debuterade i juni, vann derbyt i Falsterbo, levererade dubbelt felfritt i Nations Cup-finalen i Barcelona och avslutade sitt tävlingsår med en felfri grundomgång i världscupen i Stuttgart.

180714_falsterbo_jennyschwielerstaaf_pederfredricsonimg_0823
Peder Fredricson och Catch Me Not S vid derbysegern Falsterbo. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Ganska så nya Catch Me Not S har som de flesta vet gott om sällskap av 1,60-meriterade kollegor på Grevlundagården. Om allt går som det ska har Peder en säsong framför sig med bland andra nyss nämnda Catch Me Not S, EM-guldhästen H&M All In, GP-vinnaren Hansson WL, VM-hästen och dagens GP-segrare H&M Christian K, H&M Zaloubet som oftast går snäppet lägre och senaste EM-meriterade tillskottet Zacramento.

Hur känns det då inför tävlingsåret 2019 med så många fina hästar i stallet?
– Om alla är i bra form hoppas jag att det blir ett bra år, säger Peder som i lastbilen på vägen hem till Skåne gläds åt det som var årets första seger.
– Det är ju en stor skillnad att vinna – det är alltid något speciellt. Det här var väldigt, väldigt roligt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden