Sverige
17 maj 2021 19:00
Ridsportplus

Svalt intresse för kvalitetsstämpel

CertifieringHästnäringen består av tusentals företag, men bara en handfull av dem har hittills blivit certifierade som kvalitetsmärkt hästverksamhet. 

Svalt intresse för kvalitetsstämpel
Salaortens Ryttarförening är en kvalitetsmärkt hästverksamhet. Verksamhetschefen Emma Övqist med Gladiator visar upp skylten som anger att företaget är certifierat. Foto: Marie Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästbranschen har ingen gemensam certifiering eller kvalitetsmärkning som många andra branscher. Det var ett skäl till att en kvalitetsmärkning togs fram av HNS och LRF Häst i samarbete med certifieringsorganisationen SMAK.
– Det fanns också ett tydligt önskemål från hästföretagare om detta, det visade en enkät vi gjorde innan arbetet började, säger Lotta Folkesson från LRF.

Hon är även ordförande i Hästdelegationen som samlar hästsektorns stora organisationer

Ett tiotal hästföretag är listade

Systemet infördes 2019 men hittills finns bara ett tiotal hästföretag på listan över certifierade företag.
– Vi måste se detta som en långsiktig satsning. Det finns en stor potential.

Vi måste se detta som en långsiktig satsning. Det finns en stor potential.

Lotta Folkesson, LRF

Lotta Folkesson tror att de blygsamma siffrorna delvis har sin grund i pandemin, delvis i att certifieringen än så länge är
relativt okänd.
–  I andra branscher möter företagen ett krav från kunder på att de ska vara certifierade. Så är det inte i hästnäringen, och jag tror heller inte att en yttre press är rätt väg att gå. Vi vill hellre arbeta med ambassadörer och goda exempel.

En rad olika marknadsföringsinsatser planeras därför i samarbete mellan LRF Häst och HNS.
– Man kan säga att vi gör ett omtag, för jag ser certifieringen som ett riktigt bra verktyg för alla som vill vara seriösa hästföretagare, och visa det för omvärlden, säger Lotta Folkesson.

Certifieringen utgår från de lagkrav som finns inom arbetsmiljö, hästhållning samt klimat och miljö.

”Medlemmarna vet att vi arbetar med kvalitet”

Salaortens Ryttarförening valde att bli certifierad i fjol.
–  Vi hade då redan blivit Kvalitetsmärkt ridskola inom Svenska Ridsportförbundet, vilket innebär mycket jobb. Därefter krävdes det bara mindre kompletteringar för att bli certifierad, berättar verksamhetschef Emma Öqvist.
– Att bli certifierad innebär att medlemmarna vet att vi arbetar med kvalitet och att vi följer lagar och regler som gäller exempelvis arbetsmiljö och hästhållning, säger hon.

Emma Öqvist menar att det är en trygghet för styrelsen att certifieringen finns, liksom för personalen, och att det också är lättare att rekrytera anställda till en verksamhet som är granskad och har fått en kvalitetsstämpel.
– Dessutom är det väldigt bra för en förening att tillsammans arbeta igenom alla dokument. Och när det väl finns en certifiering är det något att vara stolt över, säger Emma Öqvist.

Fakta

Kvalitetsmärkt hästverksamhet

Emma-oqvist-med-skylt-3
Emma Öqvist med kvalitetsmärket. Foto: Marie Johansson
  • Syfte? Skapa en standard där certifierade företag följer ett regelverk av lagkrav inom arbetsmiljö, hästhållning, klimat och miljö.
  • Hur? Certifiering och kontroll utförs av SMAK Certifiering.
  • Pris? Från 2 500 till 4 500 kronor per år, beroende på antal hästar i verksamheten.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden