Veterinärt
30 april 2021 18:27
Ridsportplus

Svamp kan döda

EndofyterUpprepade problem hos avelsstona i en besättning kan ha orsakats av ett svampgift i grovfodret eller gräset.

Svamp kan döda
Grovfodret är viktigt för avelsstona – men kan också bli ett problem, om det blivit infekterat av endofytiska svampar. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Om flera ston i en besättning plötsligt drabbas av många fall av tid fosterdöd, speciella fellägen och ”red bag”-fölningar, kan förklaringen finnas i gräs och grovfoder.
– Gräs kan infekteras av så kallade endofytiska svampar, berättar Kerstin Darenius, den veterinär som först slog larm om detta för över tio år sedan.

Endofyter är ett samlingsnamn för svampar som lever inuti vissa växter, där en del av dem producerar toxiner, giftiga alkaloider. Eftersom de inte syns på utsidan, förbises de ofta som upphov till sjukdom.

De gräsarter som i första hand sammankopplas med giftbildande endofyter är rörsvingel och engelskt rajgräs. Svamparna lever i symbios med växterna och finns i plantans frön och sprids sedan i hela växten.

Dräktiga ston speciellt känsliga

I rörsvingel kan det bildas fler än 30 olika alkaloider, där ergovalin anses särskilt giftigt för får, hästar och nötkreatur. Dräktiga ston är speciellt känsliga i första och sista månaden av dräktigheten.
– Den vanligaste följden av förgiftning är reproduktionsproblem, säger Kerstin Darenius.

Det kan vara allt från tidig fosterdöd till fellägen och låg mjölkproduktion (se faktaruta nedan).

Internationellt sett är det väl känt att vissa gräsarter kan vara bärare av endofyter. I östra USA räknar man med att 50 procent av stona är utsatta för giftpåverkan av dessa växtsvampar. Även i Sverige finns flera fall där endofyter legat bakom reproduktionsproblem.
– Första åtgärden vid misstanke om sådan förgiftning är att byta grovfoder. På betet är det bra med stora arealer och många olika sorters gräs. Då kan hästarna själv välja grässorter, de försöker ofta undvika infekterat gräs, säger Kerstin Darenius.

Det finns läkemedel

Om det finns endofyter i gräsvallen kommer det hö/hösilage som skördas där också att vara smittat. Förebyggande åtgärd är att använda endofytfritt utsäde, vilket numera finns hos en del svenska fröfirmor.
– Redan förgiftade hästar kan behandlas med Domperidone/Sulpride, läkemedel som kan motverka endofyternas toxinpåverkan. Det ger stona möjlighet att förbereda sig för fölning på ett mer normalt sätt. Det ges minst 10-15 dagar före fölning, helst 30 dagar.
– Det är licenspreparat och dyrt, men finns att ta till i nödfall.

Fakta

Svampens påverkan

De vanligaste följderna om avelsstoet har fått i sig endofytiska svampar via fodret:

  • Ökad frekvens av tidig fosterdöd (dag 14-21 i dräktigheten).
  • Förlängd dräktighet, stoet gör sig inte klart för fölning.
  • Låg mjölkproduktion.
  • Fellägen med föl som kommer ”upp-och-ned” och ofta baklänges.
  • För tidig placentaavlossning, så kallad red bag.
  • Förtjockad fosterhinna som fölet får svårt att penetrera .
  • Förhöjd frekvens  avkvarbliven efterbörd.
  • Svaga föl.

Mer information

Vid misstanke om endofyter i gräset, kontakta SVA, avdelningen för kemi, miljö och fodersäkerhet i Uppsala, som skickar prover till USA.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden