Dressyr
25 november 2020 16:19

Svenska deltagare i unghäst-VM slipper karantän

UndantagDe svenska ryttare som reser från Sverige för att delta i unghäst-VM i tyska Verden slipper den befarade karantänen. Detta tack vare att tävlingen räknas som ett "high performance" sportevent. Men det är fortfarande ett nålsöga att ta sig igenom på tävlingsplatsen.

Svenska deltagare i unghäst-VM slipper karantän
Jeanna Högberg är anmäld tillsammans med 5-åriga hannoveranerstoet Finest Black Lady, men representerar Tyskland. Foto: Roland Thunholm

I början av veckan visade det sig att nya tyska restriktioner kunde sätta käppar i hjulet för svenskt deltagande i unghäst-VM i Verden den 9-13 december. Skälet är att Sverige klassas som ett riskområde av Tyskland. Istället för ett negativt coronatest senast 48 timmar innan inresan fanns risken att svenskarna skulle få sitta i karantän i tio dagar. Något som endast kunde hävas av ett negativt test taget tidigast fem dagar efter inresan.

Efter ett möte mellan FEI och den tyska arrangören av unghäst-VM under tisdagen visar det sig nu att de svenska ryttare som reser från Sverige, vissa är stationerade utomlands, undantas från de skärpta restriktionerna. Detta enligt Svenska Ridsportförbundet.

Förbundets kommunikationschef Lotta Amnestål skriver till Ridsport:
”På grund av coronasituationen så är antalet som släpps in på tävlingsplatsen mycket begränsat. Ryttare får ackreditering till sig själv, en hästskötare och en person till. Mycket begränsat antal tränare ger tillträde. Inga representanter från ridsportförbund eller avelsförbund får tillträde.”

”När det gäller gränspassering räknas unghäst-VM som ett high performance sport/ business event, och det räcker med ett negativt test för att passera gränsen och åka till tävlingsplatsen.”

Anmälda till unghäst-VM.

Svenska ambassadens reseinformation gällande Tyskland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden