Nyheter
12 juni 2020 10:00

Svenska horsetechbolag gasar sig ur coronakrisen

Global expansionDen sociala distanseringen har sina uppsidor, inte minst för svenska horsetechbolag som frodas i takt med den ökade digitaliseringen i spåren av coronakrisen. Träningsappen Ridely lanserades på engelska i början av året och nu storsatsar även Ridesum globalt. Även rehabappen Equibodybalance är redo att ta sig an världen.

Svenska horsetechbolag gasar sig ur coronakrisen
Världsryttaren Cathrine Dufour är en av de tränare som använder Ridesum. Foto: Roland Thunholm

– Vi upplever väldigt hög efterfrågan på våra digitala träningstjänster från hästvärlden globalt, vilket har förstärkts av den nuvarande globala situationen. Genom att göra professionell träning tillgänglig för alla, hjälper vi tränare och experter att bli mer effektiva och få affärerna att växa, och ryttarna att utvecklas snabbare. Med Ridesum kan du träna var som helst, när som helst, säger Jenny Stråhle, vd och grundare av Ridesum, till Eurodressage.

Nyligen lanserades möjligheten att välja undervisningsspråk i träningsappen och nu lanseras den alltså i sin helhet på engelska. Allt för att möta den ökade efterfrågan från hästvärlden världen över. På Ridesums hemsida berättar den belgiske tränaren Marc André Wéry att han via Ridesum fått möjlighet att återknyta kontakten med elever över hela världen.
– Särskilt nu i coronatider har Ridesum gjort att jag kan fortsätta träna mina elever i Sverige trots att det har varit lockdown i Belgien, säger Marc André Wéry, som i maj nådde upp till fler än 100 digitala träningspass via Ridesum.

Ridesum är en svensk träningsapp som grundades 2017 med digitala träningspass som affärsidé. Sedan dess har konceptet utvecklats och idag finns det bland annat möjlighet att få feedback på inspelade träningspass, mental coachning och digital foderrådgivning. Ryttare kan boka tid för att få hjälp på framridningen och via den nya premiumtjänsten kan även de digitala träningspassen sparas.

Mer än 900 tränare och experter finns tillgängliga via appen som även innehåller ett bokningssystem. Tusentals ryttare använder appen som används av ett flertal namnkunniga tränare som exempelvis Cathrine Dufour, Bo Jenå och Lisen Bratt Fredricson. Den sistnämnda är även delägare i Ridesum.

Träningsappen Ridely hette tidigare Ztable, men bytte namn i samband med att den lanserades på engelska i början av året. Ridely är ett svenskt koncept där ryttare kan logga sina ridpass och söka bland filmade ridövningar av kända ridsportprofiler.

Gymnasieundervisning på distans

Även Ridely har upplevt ett uppsving i coronatider. Bland annat har Sveriges Ridgymnasium Varberg tagit hjälp av appen för att lösa ridundervisningen på distans under våren.
– Det är en utmaning att undervisa i ridning på distans, men med hjälp av appen blev undervisningen varierad och inspirerande, säger Charlotte Pretorius, yrkeslärare på Sveriges Ridgymnasium Varberg i ett pressmeddelande.

Gymnasieeleverna  har fått titta på ridövningar och kunskapsfilmer och svara på frågor från lärarna via Ridely.
– Eleverna uppskattar att arbeta på det här sättet. De tycker att det är mer inspirerande att se på utbildningsfilmer och svara på frågor än att leta svar i en text, fortsätter Charlotte Pretorius.
– Vi är väldigt glada att kunna bidra till en inspirerande ridundervisning, även på distans, säger Ingrid Sundqvist, vd för Ridely.

Bålträningsapp

Inom kort släpps även appen Equibodybalance på engelska över hela världen.
– Under året som den funnits på svenska har den laddats ner över 1 000 gånger, mängder av hästägare har hört av sig med jättefina resultat och appen rekommenderas även av veterinärer, berättar Viveca Ewards som står bakom appen.

Viveca Ewards har tagit fram metoden Equibodybalance där hon använder sig av bålträningssystemet Equiband för att arbeta med förebyggande och rehabiliterande styrketräning för hästar.

– Planen är att utbilda tränare och terapeuter utomlands för att ansluta till mitt team i Sverige så att fler hästar kan få hjälp med funktionell biomekanik för prehab och rehab.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden