Distansritt
11 oktober 2021 09:47
Ridsportplus

Svenska segrar på internationella Dackeritten

DackerittenDet blev segrar både för seniorer och young rider när internationella enstjärniga Dackeritten 100 km avgjordes i Växjö. Ebba Bota tog ännu en YR-seger i år och den äldre klubbkompisen från Anklams Distansryttarsällskap i Skåne vann seniorloppet.

Svenska segrar på internationella Dackeritten
Det internationella loppet för young rider på CEI* 100 km vanns av Ebba Bota som red Wentyl du Bienn som tog sin andra årsseger. Foto: Peter Svensson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Växjö Distansryttare bildades 2001 och årets upplaga av Dackeritten var nummer 18 i ordningen. Det skulle ha varit 20-årsjubileum om inte stormen Gudrun hade fällt massor av träd runt banan som tog lång tid att rensa bort. Men Dackeritten fanns redan de sista åren på 1900-talet med en annan arrangör, och skulle kunna vara en av de distansritter som arrangerats minst 30 år och därmed ansetts klassisk.

Växjöortens Fältrittklubb i Bergunda i sydvästra Växjö har varit tävlingscentrum efter sekelskiftet, och Dackeritten har ofta haft både internationella och nationella klasser i distansritt.

Banorna är ganska flacka och lättridna och inte så tekniska i form av många backar och/eller många vägbyten att hålla rätt på. Däremot både grusväg, skogsstigar och lite asfalt. Dackeritten hade i år två banor, 40 km som reds 2 gånger plus 20 km, som var samma väg som de två första sträckorna men avkortad. Banorna har två kända signum. Flera kilometer av banorna går alldeles intill stranden av Södra Bergundasjön i stadsdelen Teleborg som är ett stort bostadsområde, och en kort krok i banan ligger på gångavstånd från citykärnan. Banorna bjuder också på flera ”hovklapprande” träbroar i naturreservaten.

Seniorloppet

CEI* 100 km var med 13 ekipage verkligen internationell (läs: inte bara nationella ekipage). Norge hade sex, Danmark tre, Sverige tre och Holland ett ekipage. Veterinärbesiktningar i det stora ridhuset, och 40 minuter obligatorisk vila mellan sträckorna. Det tog runt 2,5 timmar att rida första sträckan och tempot för de nio snabbaste blev mellan 15,87 till 15,32 km/tim och bara nio minuter mellan tät och kö. En häst från Norge blev stoppad av veterinärerna för gait (rörelsestörning). Enrique Bas och Karin Svensson, Danmark, ledde med över två minuter.

I vetgate två efter 80 km blev det nio ekipage kvar i loppet. Det är fyra placeringar att rida om på sista sträckans 20 km. Enrique Bas/Karin Svensson, Danmark, behåller sin ledning men bara med tre sekunder till Essemess/Görel Sigurdsson. Andra sträckan var ju densamma som den första och både ökar farten något till 16 km/tim. My Noha/Emelie Ekström och Balqis Al Montasir/Savanja Frissen, Holland, var fem respektive 16 minuter bakom ledarduon.

1. Görel Sigurdson
Essemess och Görel Sigurdsson vann CEI* 100 km. Foto: Peter Svensson

Det blev ledarkvartetten som gjorde upp om placeringarna på slutsträckan. Silvermedaljörerna från lag-SM 80 km 2020, 17-årige Essemess med som alltid sin ägare Görel Sigurdsson i sadeln, tog den första segern sedan 2014 i den första tävlingsstarten för året. Det var faktiskt precis på gränsen för exakt elva år sedan debuten i distansritt den 9 oktober 2010 i ett lopp på 40 km i Danmark. Segertiden blev 6.16,13 tim/15,95 km/tim.

Tvåa blev My Noha/Emelie Ekström 6.32,11 tim/15,30 km/tim och trea Balqis Al Montasir/Savanja Frissen, Holland, 6.36,56 tim/15,12 km/tim. Sistaplacering till Enrique Bas/Karin Svensson, Danmark, som tappade ledningen rejält på sista sträckan och var med 11,57 km/tim långsammast av alla de nio som blev veterinärt godkända i slutbesiktningen.

Young Rider-loppet

Det var åtta YR-ekipage (där ryttaren inte fyllt 21 år under året), varav ett från Finland och ett från Norge, som gjorde upp på CEIYJ* 100 km som hade exakt samma bana som seniorerna. Alla åtta godkända i vetgate nummer ett. Hemmaekipaget Al-Lancelot 50/Frida Wanér red på 2.28,04 tim/16,21 km/tim och tog en tvåminutersledning före Enköpingsekipaget Wentyl du Bienn med skånska lånejockeyn Ebba Bota i sadeln. Närmast uppvaktande inom drygt åtta minuter bakom var Shanameh/Malene Bergersen Bakken, Norge, Sa´ Bine/Joline Lindblom och La Esperanza/Linda Lampinen, Finland.

I vetgate två blev Al-Lancelot 50/Frida Wanér och två av de svenska ekipagen stoppade för gait. I år har det varit en YR-ryttare som har haft en synnerligen framgångsrik tävlingssäsong. Det blev fjärde segern i år för Ebba Bota. Denna gång som lånejockey på ”Franskan” Wentyl du Bienn som ägs av Helena Wass. Segertiden blev 6.26,15 tim/15,53 km/tim. Men det var en knapp seger med bara nio sekunders marginal till tvåan Shanameh/Malene Bergersen Bakken, Norge. La Esperanza/Linda Lampinen, Finland, var trea och fem ekipage blev godkända i slutbesiktningen.

På Dackeritten förra året vann Lisa Jörnehag internationella 100 km med tävlingsledarens hingst Blyte. Ny seger i hemmaterrängen i år men på nationella 80 km som de vann på 5.03,41 tim/15,81 km/tim.

Den svenska tävlingssäsongen i distansritt, alltså distansritter med lopp mellan 50 och 160 km, är genomförd för i år. Nere i Europa har man vanligen bara uppehåll under jul-och nyårsveckorna och det finns flera internationella distansritter att välja under varje vecka under året. Årets sista internationella är en tredagarstävling den 10-12 december i Casteljaloux, Frankrike, och den första 2022 den 15/1 i Badajoz i Spanien.

Det är två svenska ekipage anmälda till en 160 km i Samorin i Slovenien den 15 oktober. För många av de andra svenska distanshästarna väntar nog en tids vintervila medan kanske unghästarna får samla på sig lite mil i stället. Och enligt FEI:s internationella tävlingskalender så blir det en Dackeritt i Växjö den 24 april 2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden