Distansritt
9 september 2021 19:56
Ridsportplus

Stolpe ut för svenskarna i YR-VM i distans

VM distansHaleh och Saeed Salem Atiq Khams Almuhairi, försvarade sin YR-VM-titel och red hem ett nytt guld i distansritt på 120 km i Holland. Lagguldet gick till Frankrike.

Stolpe ut för svenskarna i YR-VM i distans
Ebba Bota valde att bryta en halvmil före målgång. Foto: FEI/Murielle Mulder

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För första gången i distansrittshistorien skulle ett YR-VM och ett EM för seniorer avgöras samma vecka på samma banor runt Ermelo i Holland. Där har bland annat ridsportförbundet i Holland sitt nationella centrum med ridbanor, stallar och ganska stora gräsytor. Ermelo ligger cirka 60 km öster om Amsterdam.

Det är naturligtvis pandemin som ställt till det med två olika mästerskap nästan samtidigt. Sedan EM 1985 och VM 1986 har EM och VM för seniorer avgjorts vartannat år. Premiären för YR-VM (ryttaren högst 21 år under året) var 2001 i Spanien. Det var YR-VM 120 km som var först ut klockan 07.00 på torsdagen den 8 september medan EM 160 km rids på lördagen.

Tre svenska ekipage på plats

På YR-VM får max fem ekipage från varje nation starta, och de tre bästa individuella efter godkänd slutbesiktning formar laget. Det är med ett lag som svenska young rider har en möjlig chans att vara topp fem i dagsläget, men tyvärr kunde Sverige bara skicka tre ekipage.

De två mest rutinerade ekipagen var Golden Question/Ebba Bota och Kingsleah Majid/Anna Remmare. Båda ryttarna är 20 år och har rutin från över 3000 genomförda tävlingskilometer inklusive nationella och internationella mästerskap, och Ebba har redan tävlat distansritt i 11 länder. De tredje ekipaget, Neros Expo 8 år och Selina Andersson Kjellberg, 18 år, har bara tre distansrittslopp tillsammans att falla tilbaka på, men alla tre svenska YR-ryttare har tävlat på Ermelos banor. Uppgiften för det svenska YR -laget var att alla genomför loppet och att vara bättre än åttonde platsen från YR-VM 2019 där både Ebba och Selina ingick i laget.

– Planen är att Ebba ska gå runt 18 km/tim och de andra runt 16 km/tim på första sträckans 38 km. Banorna är flacka med mycket mjukt, men inte alltid lättridet, sandunderlag, grus och stigar i skogspartier, och bara lite asfalt, berättade biträdande landslagsledare Timmy Compier i ett filmklipp på facebook kvällen före start.

Långväga ekipage

Från ett stort gräsfält i Ermelo startade 73 ekipage från 19 nationer varav 17 hade lag med minst 3, och 8 nationer hade maxat laget med fem ekipage. Mest långväga var två ensamma ekipage från Bahamas och Brasilien samt lagen från Malaysia, och USA. Spanien, Bahrain, Frankrike, Italien, UAE och USA var heta favoriter till medaljerna. Förenade Arabemiraten, UAE, är regerande världsmästare både individuellt och i lag, och flerdubble guldmedaljören Saeed Salem Atiq Khams Almuhairi, jagade sitt tredje raka VM-guld både individuellt och med laget men med ny häst.

Belgien, Sverige och Spanien hade också ryttare som ville ha revansch från resultatet på YR-VM 2019 i Italien. Det skulle bli en varm dag utan svalkande vind.

Ebba-bota-golden-question-19glb_3747-2
Ebba Bota red två lopp under YR-VM i distansritt i Italien i veckan. Foto: Ulf Lonäs
Sadiki El Moniet.selina Anderson Kjellberg 2019glb_3774
Selina Andersson Kjellberg. Arkivfoto från lagsamlingen 2019. Foto: Ulf Lonäs

Efter ett mycket snabbt tempo i täten på 22,5 km/tim till vetgate 1 efter 38 km, pulsade de 12 första in på under 2 minuter inom bara 30 sekunder. De 27 snabbaste red på över 20 km/tim. Det tog 1 timme 48 minuter för täten att rida 38 km. Topp tio i täten var Spanien, UAE, Brasilien, Holland och Bahrain. Men, Holland, Spanien och Bahrain tappade två lagekipage, och tio ekipage uteslöts för gait (rörelsestörning).

Snabbaste svensk på plats 44

Golden Question/Ebba Bota var snabbast av svenskarna på plats 44, och red på 17,76 km/tim. De var med 54 i puls 27 minuter bakom ledaren. Men någon häst hade sparkat till GQ på bogen som förhoppningsvis inte skulle störa och de blev godkända i vetgate 1. Anna och Majid och Selina och Expo red på ganska exakt 16 km/tim och båda var godkända av veterinärena.

Inför sista sträckans 31 km efter 89 km hade Hollands, Rysslands och Bahrains lag spuckit. Ebba och Anna hängde med hyfsat medan Selina och Nero sackar efter lite utan draghjälp i kön som avslutas med Rysslands enda två ekipage. Men Selina har också ridit cirka 5 kilometer fel väg innan hon kom in rätt på banan där hon red fel, och felridningar kostar dyr tid.

De 7 snabbaste ekipagen i täten hade på sträcka 2 och 3 ökat tempot till runt 23,5 km/tim, och det är bara 1,5 minuter mellan dem. Addhy El Ziryab/Rut Badia Marfa har en knapp ledning med 6 sekunder. Tvåa är regerande världsmästaren från UAE som har 3 lagkompisar med sig inom 75 sekunder och den fjärde alldeles i hasorna. I lagtävlingen lutar det alltså åt nytt guld för UAE,

Sista vetgate avgörande

Det är inte så konstigt att det ofta händer en hel del i sista vetgate före målgång. Hästarna börjar bli trötta, och veterinärerna kan vara lite tuffare eftersom man vill vara säkra på att de hästar som godkänns troligen också kommer att klara en slutbesiktning.

I tredje vetgate var det också obligatorisk reinspection av alla hästar. Det innebär att veterinärerna gör en snabbkoll på en sadlad och godkänd häst minuterna innan den ska gå på sträckan. Det brukar ofta vara ett par hästar som stoppas där. Det var i vetgate 3 som YR-VM tog slut för Sveriges lag. Golden Question åkte på en ompuls (man har 2 försök under själva loppet men inte i slutbesiktningen) men klarade sig, och Neros Expo fick tummen upp. Men det svenska laget sprack när Kingsleah Majid stoppades för metabolik i reinspection.

En halvtimme innan Ebba och Golden Q gick ut på sista sträckans ovanligt långa 31 km (brukar vara runt 20 km på mästerskap) så hade VM-medaljerna börjat delas ut. Haleh och Saeed Salem Atiq Khams Almuhairi, UAE, tar sitt tredje raka YRVM-guld. Segertiden över full distans blev 5.09,10 tim/23,29 km/tim. Silver till Tonki de Bo Basil/Abdula Ali Mohamed Ali Alamri, UAE, 5.09,19 tim/3,28 km/tim. Addhy El Ziryab/Rut Badia Marfa, Frankrike, red hem bronset på 5.09,25 tim/23,27 km/tim.

Valde att bryta

Det var inte Sveriges YR-VM i år. Kingsleah Majid sa ifrån med för hög puls i reinspection i vetgate 3. Golden Question gick ut på sista sträckan och många som följde alla täta rapporter och filmklipp på facebook trodde nog att vi skulle få två godkända i mål. Men cirka en halvmil före målgång så satte Ebba av och bröt loppet. Neros Expo och Selina var näst sist i mål tillsammans med ekipaget från Bahamas.

– Att Golden Question bröt loppet med bara en halvmil kvar var ett gemensamt beslut på plats av ryttaren Ebba, ägaren Gunilla Kjellén, erfarna medhjälpare och landslagsledningen. Det blir tufft med bara tre i laget plus en unghäst, men tjejerna har ridit som ett lag och gjort det de kunnat för att hjälpa sina hästar. Nu ska vi analysera detta, åka hem i morgon fredag, och komma igen nästa år, säger landlagsledaren Yvonne Ekelund.

I lagtävlingen tappade UAE tre ekipage i slutbesiktningen och laget sprack. Återigen på ett internationellt mästerskap saknas ett officiellt lagresultat i den officiella resultatlistan. Frankrike hade hållit ihop alla fem i laget under loppet och svenskar på plats bekräftar att Frankrike tog lagguld. Lagsilver troligen till Malaysia och lagbrons till Belgien.

På lördag 11 september startar Woo Boo Doo/Sara Henriksson och PQ´s Solero/Jessica Holmberg på EM 160 km i Ermelo.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden