Dressyr
26 juli 2022 20:00
Ridsportplus

Svenska ungdomar med i EM-matchen

Ungdoms-EM i dressyrDe svenska juniorerna och ungdomsryttarna i dressyr har inlett årets Europamästerskap bra, och det finns absolut medaljchans när lagtävlingen avgörs under onsdagen.
- Även om de inte har så mycket internationell rutin har de gjort det riktigt bra, menar ungdomsryttarnas landslagsledare Tina Due Boje.

Svenska ungdomar med i EM-matchen
Linnéa Holmgren, Hedda Thunberg och Ellen Hedbys tog medalj vid SM på Strömsholm i somras. Nu är de på plats i Hartpury, Storbritannien, för att försöka rida till sig en EM-medalj tillsammans med Blanca Bosson. Laget ligger bra till efter första dagen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I brittiska Hartpury avgörs EM såväl i dressyr för juniorer och unga ryttare, som fälttävlan för samma åldersgrupper.

Under tisdagen inleddes dressyren med första halvan av lagklassen och i morgon, onsdag är det dags att dela ut mästerskapsmedaljer i lag.

De svenska ryttarna har inlett övertygande och ligger bra med i kampen om medaljer inför avgörandet.

Ungdomsryttarna är på femte plats med 139,088 procent att jämföra med just nu tredjeplacerade Danmark som har 141,853. Blanca Bosson red EM som junior förra året men har nu tagit klivet upp som ungdomsryttare. Hon red ett fint program utan misstag som belönades med 68,441 procent. Andraryttare var Ellen Hedbys, som tyvärr hade en miss i en serie men i övrigt gjorde det väldigt bra och fick 70,647 av domarna, vilket är internationellt personbästa.

I morgon är det dags för Linnéa Holmgren och Hedda Thunberg att rida. Linnéa har tidigare ridit EM som junior, men för Hedda är det mästerskapsdebut.

– Jag håller tummarna för att de får rida felfria program och även kan sätta några av sina highlights lite extra, förklarar Tina Due Boje, och fortsätter;

– Det är två jätteduktiga ryttare med fina hästar, så det är verkligen något att se fram mot.

Hoppas på flera finalplatser

För både juniorer och ungdomsryttare gäller att lagtävlingen avgörs under onsdagen när de två sista ryttarna för varje nation rider. Därefter väntar individuella starter under torsdag och fredag innan det är dags för final för de 18 främsta i varje åldersgrupp på lördag.

– Jag både hoppas och tror att vi får flera ryttare till final, menar Tina Due Boje förhoppningsfullt.

Juniorernas ledare Marianne Esseen Söderberg har samma förhoppning om finalplatser för sina ryttare. Men första ska laget avslutas och även juniorryttarna har inlett bra.

– Vi hade två förstagångsryttare med i dag och de gjorde det bra. Man måste komma ihåg att viktigaste är att de skaffar sig erfarenhet och tänker långsiktigt inför framtiden. De här ryttarna växer otroligt mycket av att resa och få känna på internationellt motstånd, menar Marianne.

Både Clara Bergvall och Emma Kåberg hade var sin mindre miss i programmet men red ändå på drygt 67 och 69 procent. Det gör att Sverige just nu ligger sjua med 136,242 procent, men avståndet upp till tredjeplacerade Österrike är ändå inte mer än drygt 4 procent.

– Våra mer rutinerade juniorer rider i morgon och har hög kapacitet att för att göra bra resultat, menar Marianne.

Det är Laura Laustsen och Mary Sophie Haid Bondergaard som avslutar för de svenska juniorerna.

– Man ska komma ihåg att det alltid är mycket nerver så här i början av mästerskapet. Men det är fantastiskt fina tävlingar här, välordnat med bra faciliteter och bra domare, så det ska bli roligt att fortsätta följa ryttarna här, avslutar Marianne.

Här hittar du resultat från EM för juniorer och unga ryttare i dressyr och fälttävlan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden