Avelsnyheter
9 februari 2018 21:58

Svenskägda embryot näst dyrast på auktion

Topp på auktionEmbryot efter Big Star-Cornet Obolensky blev näst dyrast på Flanders embryoauktion. ”Vi är absolut nöjda”, säger säljaren Hans Nicklasson.

Svenskägda embryot näst dyrast på auktion
Big Star och Corinne de MAHN Z är föräldrar till det svenskägda embryot som såldes för 26 000 euro. Foto: Roland Thunholm/Privat

Flanders embryoauktion i Förenade Arabemiraten är avslutad.  Embryot från Jos Lansinks toppsto Valentina van ‘t Heike (e Nabab de Reve) gick för 44 000 euro och i det fallet är det Casall som är fadern.

Näst dyrast med ett slutligt pris på 26 000 euro var embryot efter Big Star-Cornet Obolensky som såldes av Hans Nicklasson, de MAHN Sporthorses i Emmaboda.
– Vi är absolut nöjda. Jag tycker nog att det i viss mån saknades kunder på auktionen som var beredda att betala för embryon, men 26 000 euro för ett embryo är bra, säger Hans till Ridsport.

Sålt till sultanen

Som Ridsport berättade nyligen är den biologiska modern 3-åriga Corinne de MAHN Z. Querly Chin mödernelinjen räknas som en av världens främsta med 1,60-hoppande ston i rakt nedstigande led fyra generationer bakåt och bland dem finns mormor Walnut de Muze, som har gått VM.

180209sultanenflandersb
En nöjd köpare på auktionen: Sultan Sultan Mohammed Khalifa Al Yahya’ie. Foto: Flanders Foal & Embryo Auction

Köparen till embryot är Sultan Mohammed Khalifa Al Yahya’ie, manager på Sharjah Equestrian and Racing Club. Han investerade i inte mindre än fem embryon.
”Förhoppningsvis är det en framtida champion bland dem”, skojar sultanen i ett pressmeddelande där han kommenterar sina köp och berättar att de kommer att födas i Belgien och vara där tills de är tre–fyra år gamla då det avgörs om de ska behållas eller säljas.

Erbjudande från USA

Hans Nicklasson kommer förstås att följa utvecklingen och är glad över att embryot kommer till ett ställe med rätt resurser att kunna utveckla hästen.
– Det är hedrande att sälja till sultanen. Vi är tacksamma både för det och för att vi fick erbjudandet av auktionen att vara med – det är en ära.

Om det blir ännu en embryoauktion för de MAHN Sporthorses inom kort återstår att se. De har fått förfrågan från en stundande auktion i amerikanska Ocala om ännu ett embryo med guldkantad härstamning.  Det är ett halvsyskon till det just sålda embryot och har Diamant de Semilly som far.
– Vi har fått erbjudandet, men har ännu inte fattat något beslut, säger Hans.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden