Avelsnyheter
29 januari 2018 16:55

Svenskägt superembryo på auktion

Big Star-fölVid Flanders embryoauktion i februari kommer ett svenskägt, toppstammat embryo att finnas med. Det ofödda fölet efter Big Star-Cornet Obolensky kommer ur en av världens främsta stolinjer.

Svenskägt superembryo på auktion
Big Star och Corinne de MAHN Z är föräldrar till det svenskägda embryot. Foto: Roland Thunholm/Privat

Det är Hans Nicklasson, de MAHN Sporthorses i Emmaboda som ännu så länge äger embryot. Den biologiska modern är skimmelstoet Corinne de MAHN Z, född 2015 och blir alltså tre år i år. Hans berättar för Ridsport att de köpte stoet redan som föl.
– Vi letade i två år innan vi en kom i närheten av ett sådant sto. De är inte lätta att komma över och de som har dem vill inte gärna bli av med dem.

Corinne är efter Cornet Obolensky, och Quely Chin mödernelinjen räknas som en av världens främsta med 1,60-hoppande ston i rakt nedstigande led fyra generationer bakåt. Mormor Walnut de Muze har gått till exempel gått VM med Harrie Smolders och hon är i sin tur mor och mormor till en hel dynasti av storhoppande tävlingshästar.

Corinne har hela tiden stått i Belgien, och förra året togs det två embryon från henne. Den ena efter OS-vinnaren Big Star – det är det embryot som auktioneras ut – och den andra efter Diamant de Semilly. Båda beräknas födas ur sina surrogatmammor i juni.

Det var inte alls tänkt att Hans skulle sälja sitt Big Star-embryo.
– Det är inte helt lätt att få dräktigt med Big Star och det kostar ju en hel del, förklarar Hans.
Men när frågan kom från Gerald Lenaerts som arrangerar Flanders embryoauktioner bestämde de sig efter en stunds betänketid för att tacka ja.
– Det känns som ett bra alternativ att få vara med.
Nu ska embryot auktioneras ut vid Flanders embryoauktion i Sharjah, Förenade Arabemiraten, den 9 februari i samband med deras trestjärniga hopptävlingar.

Här kan du se auktionens presentation av embryot:

Hans tycker det känns spännande att se hur det går vid auktionen. Tyvärr kan han själv inte vara på plats då han är upptagen på jobb på annat håll, men han följer förstås auktionen med största intresse på håll.
– En auktion kan vara nyckfull och allt kan hända, det kan bli allt från inget bud till jättebra betalt. Men Big Star känns väldigt aktuell så jag min känsla säger mig att det kommer gå bra.

Lite nervositet finns det inför den dräktighetskontroll som ska göras 72 timmar innan auktionen. Även om mottagarstoet har dräktighetskontrollerats under resans gång är det mycket som kan hända.
– Sist hon kollades var det på 50 eller 60 dagar, förklarar Hans.

Den nu 3-åriga Corinne är köpt som blivande sporthäst, men först ska de försöka ta några fler embryon på henne. Big Star kommer Hans att prova med igen. Tanken är nu att Corinne ska vara kvar i Belgien och ridas in där, men någon tilltänkt framtida ryttare finns inte på henne ännu.
– Det vore absolut kul att se henne under en svensk ryttare framöver, säger Hans.

Auktionens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden