Hoppning
10 februari 2017 10:25

Svenskt löfte hos Kevin Staut

I oktober fick världscupledaren Kevin Staut svenskfödda hingsten CC Stud's Fidelity i sitt stall. Nyligen debuterade ekipaget internationellt med en topplacering i Bordeaux. "Det är en fantastisk häst och det är så roligt att se Kevin rida honom", förklarar ägare och uppfödare Christin Carlberg stolt.

Svenskt löfte hos Kevin Staut
Caroline Jasinski, Magnus Carlberg och Maria Talonpoika lämnade över CC Stud´s Fidelity till Kevin Staut i oktober. Nu har ekipaget debuterat internationellt.

Hemma på gården Häggeby i Uppland har CC Stud cirka 45 hästar, varav 9 är dräktiga ston som ska föla till våren.

En av dessa är Ageunerin VDL (f-05 e. Montreal-Caletto I). Ett sto som själv aldrig tävlat då hon skadade sig redan som tvååring, men i stamtavlan finns mängder av svårklasshoppare och i avelsboxen har hon redan lämnat ett flertal fina avkommor. Bland annat CC Stud’s Fidelity (f.-10, e. Monte Bellini).

– Vi såg tidigt att det var en bra häst. Han vann också sitt 3-årstest på Strömsholm och har varit med både i Breeders och i Falsterbo, berättar Christin Carlberg.

Det är Maria Talonpoika, som är anställd hos CC Stud för att utbilda och tävla hästarna, som har matchat CC Stud’s Fidelity. Men i höstas flyttade han till Frankrike.

– Kevin har haft en häst från oss tidigare och vi har behållit kontakten efter det. Och när vi sedan såg att vi hade en riktigt bra häst på gång så frågade jag om Kevin ville prova honom – och det ville han, förklarar Christin Carlberg.

Vid världscuptävlingarna i Bordeaux i Frankrike fick Fidelity göra internationell debut. Något han gjorde med den äran, dubbelt felfri i hingstklassen och en sjätteplacering.

Christin hoppas på en fortsättning med Fidelity och Kevin Staut som ryttare. De har kontrakt under provperioden, men ska sedan utvärdera vad som händer sedan.

– Vi får väl se om vi behåller honom eller om han ska säljas. Han är i alla fall godkänd i Oldenburg, där han heter Monte Fidelity, och vi har ett par avkommor efter honom här hemma. Det är också mycket möjligt att vi försöker få honom godkänd i Sverige på prestation så småningom, berättar Christin Carlberg.

Hemma på gården finns också flera syskon. Bland annat 6-åriga stoet Ginerin CC (e. Stokdals Livanos) som är otroligt lovande. Dessutom har Fidelity två helbröder, där 4-åriga CC Stud’s Iguazu är anmäld till vårens bruksprov.

Att Christin har använt Monte Bellini flera gånger beror på att även han, precis som mamma Ageunerin, har ett väldigt starkt och prestationssäkert möderne. Att han sedan själv har visat fina framgångar på tävlingsbanorna gör förstås inte saken sämre.

– Det är så viktigt att ha bra mödernelinjer på hästarna, då ökar chansen till bra hästar, menar Christin Carlberg, som nu ser fram mot att få fortsätta följa CC Stud’s Fidelity på tävlingsbanorna.

Här ser ni Kevin Staut och CC Stud’s Fidelitys ritt i Bordeaux. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden