Sportnytt
11 juli 2018 20:25

Sverige tappade bronset i lagdressyren – guld till Holland

MästerskapTre personbästa räckte inte för lagmedalj till de svenska dressyrjuniorerna på EM i franska Fontainebleau på onsdagen. Bronset i halvtid blev i stället en sjätteplats när alla hade ridit.

Sverige tappade bronset i lagdressyren – guld till Holland
Felicia Olofsson och Bellman blev bästa svenska ekipage i laget på EM. Nu fortsätter mästerskapet med de individuella klasserna. Arkivbild: Roland Thunholm

– Men tjejerna har gjort det bra och nu laddar vi om inför de individuella programmen, förklarar lagledaren Marianne Esseen-Söderberg.

Felicia Olofsson och Bellman blev bästa svenska ekipage med sin ritt på drygt 71 procent under tisdagen – personligt rekord en bra födelsedagspresent för Felicia som fyllde 16 år i går.

Även Hanna Nilsson/Daytona och Ellen Lindén Urnes/Fairy Tale gjorde personbästa, båda hade drygt 68 procent.

– Att rida på personbästa i EM är väldigt starkt gjort, berömmer Marianne Esseen-Söderberg.

Starka insatser
Men de andra lagens ryttare gjorde starka insatser och det krävdes ett riktigt superresultat av lagets sista ryttare Linnéa Holmgren. Men tyvärr var hennes häst QC Sir Dennis inte riktigt på humör utan spänd och påverkad av den tuffa atmosfären i franska Fontainebleu där EM avgörs i såväl dressyr som hoppning och fälttävlan. Det blev till slut drygt 66 procent för ekipaget och Sverige föll tillbaka till en sjätteplats, drygt tre procent efter Danmark som tog bronset.

– Lite surt förstås eftersom vi var så bra med efter första dagen, men det finns ändå mycket att vara nöjd med hos de här unga tjejerna, menar Marianne Esseen-Söderberg.

Guld till Holland
Guldet gick till Nederländerna som avslutade starkt. Daphne van Peperstraten/Greenpoint’s Cupido red på hela 75,9 procent och var också bäst av alla juniorer i lagprogrammet. Tyskland tog silvret och näst bäst individuellt var tyskan Romy Allard/Summer Rose som hade 73,6 procent.

Felicias fina insats med Bellman räckte till niondeplatsen individuellt.

Juniorernas dressyr fortsätter fredag/lördag innan det är dags för kürfinal på söndag för de 18 bästa.

Även ungdomsryttarna har inlett sin lagdressyr på onsdagen. Ebba Kjellberg/Boegegardens Limbery och Evelina Söderström/Weihenstephaner red båda på drygt 68 procent och det svenska laget ligger femma i halvtid.

I morgon avgörs deras lagfinal och för Sverige rider Sofie Andersson/CSI och Lina Dolk/Languedoc.

Tyskland leder, drygt fyra procent bättre än Sverige.

Resultaten från EM i Fontainebleu

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden