Dressyr
12 maj 2018 16:12

Sverige tog lagsilver vid rörigt NM

NM-silverNordic Baltic Championship i Norge har varit en rörig tillställning där varken lagledare eller ryttare fått information om vad som egentligen gäller. Klart är i alla fall att Sveriges seniorryttare tagit lagsilver vid tävlingen.

Sverige tog lagsilver vid rörigt NM
Sverige har tagit lagsilver vid årets NM, här ses laget med Gunilla Byström, Jeanna Högberg, Emma Karlsson och Charlotte Haid Bondergaard tillsammans med lagledaren Stig Malmén. Foto: Rasmus Haid Bondergaard

Nordic Baltic Championship (NM) har pågått i Kristiansand, Norge, sedan i torsdags. Seniorer, U25-ryttare och pararyttarna rider för mästerskapsmedaljer och Sverige har ryttare representerade i alla dessa grupper.

Följande svenska ryttare rider NM för Sverige:

Seniorer:
Gunilla Byström, Charlotte Haid Bondergaard, Malin Rinné, Jeanna Högberg, Emma Karlsson och Natalie Oldfors.

U25-ryttare:
Alva Lander, Emma Jönsson, Nina Radermaekers och Sofie Relander.

Pararyttare:
Louise Etzner Jakobsson, Carolin Rutberg och Felicia Grimmenhag.

Sverige har även med young rider-, junior-, children- och ponnyryttare i Kristiansand, men dessa rider inte mästerskap vid den här tävlingen.

Vilka regler som gäller för själva NM har visat sig vara otydliga, och när Ridsport pratar med både lagledare och ryttare på plats i Norge visar det sig att de inte själva riktigt vet vad som gäller.
– NM rids som en klass i klassen och propositionen är oklar, berättar Stig Malmén som är seniorernas lagledare på plats.

NM i lag reds vid fredagens Grand Prix. Fyra svenskar var uttagna till laget: Gunilla Byström, Jeanna Högberg, Malin Rinné och Charlotte Haid-Bondergaard. Malins häst var dock inte helt fräsch vid den första besiktningen, och eftersom det fanns ytterligare två svenskar på plats valde då Stig att inte chansa och byta ut Malin Rinné mot Emma Karlsson.
– Sedan gick Malins häst igenom den andra besiktningen men då var det lottat och klart och gick inte att ändra.

Individuellt blev det en tredje plats i Grand Prix-klassen för Jeanna Högberg på Ducendecillo P med 70,022 procent, tätt följd av Natalie Oldfors på Mickey M på fjärde plats med 69,457 procent. Segrade i klassen gjorde danska Mai Tofte OlesenRustique med 70,565 procent. Att det skulle bli individuella placeringar i lagklassen hade arrangören missat, och den individuella prisutdelningen skedde efteråt i cafeterian, berättar Charlotte Haid Bondergaard för Ridsport.
– Jag är faktiskt lite besviken på den här tävlingen för det är inte alls bra arrangerat, man förstår inte vad som händer och det är så virrigt och diffust med tider, regler och prispengar. Det är inte alls som det brukar.

Klart är i alla fall att Danmark vann lagtävlingen, Sveriges lag tog silver och Norge kom på tredje plats.

Propositionen och klasserna är godkända av FEI och är i sin ordning, men det är hur själva NM-medaljerna delas ut som är oklart. Stig Malmén berättar att om NM-reglerna skulle följas skulle alla seniorer ridit gårdagens Grand Prix, därefter hade de 15 ryttare som fått tillräckliga procent gått vidare till lördagens Grand Prix Special, och från den skulle tio gå vidare till söndagens Grand Prix Kür.
– Men då är vi inne på det där att tävla tre dagar i sträck, säger Stig Malmén.

Nu har de 15 ryttarna som red fredagens Grand Prix istället fått välja om de ska rida Grand Prix Special eller Grand Prix Kür. Fyra ryttare – däribland svenska Gunilla Byström – har valt att starta i Specialen. Tio ryttare startar i söndagens kür och där ingår de övriga fem svenska ryttarna. Hur de individuella NM-medaljerna kommer att delas ut är i dagsläget osäkert.
– Vi får vänta och se vad som händer på söndag, säger Stig Malmén, men han är trots röran på gott humör och tillägger att de i alla fall har väldigt fint väder under tävlingarna.

Individuellt resultat Grand Prix

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden