Fälttävlan
14 oktober 2018 17:20

Sverige trea i finalen: ”De är verkligen ryttare för framtiden”

FinalklartDet svenska laget missade med minsta möjliga marginal en pallplats i totala Nations Cup, men tog likväl en tredjeplats i finalen där tre av fyra lagekipage placerade sig indivduellt.
– De har kämpat hårt och är verkligen ryttare för framtiden, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff om sitt lag och berättar att satsningen vässas till 2019.

Christoffer Forsberg, Malin Josefsson, Therese Viklund och Hanna Berg utgjorde Sveriges finallag. Foto: www.eventingphoto.com

Det svenska laget låg trea i Nations Cup-tabellen inför finalen. Efter dressyren låg laget fyra i finaltävlingen, men tack vare fyra raka nollor på hinder i terrängen klättrade laget ett snäpp. I den avslutande banhoppningen spikade laget sin finalplacering och slutade som trea.

I den totala tabellen blev Sverige fyra. Dagens vinnarlag Tyskland gick förbi och tog den totala bronsplatsen med några få poängs marginal. Storbritannien kom tvåa i finalen och tog hem serien totalt, medan Frankrike blev tvåa i årets Nations Cup.
– Målet var att få brons i ligan, men de där poängen var förlorade redan tidigare under året. Den här veckan har alla ryttarna varit otroligt duktiga. De har kämpat hårt och är verkligen ryttare för framtiden, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff om sitt unga lag.

Hög nivå

Han sammanfattar att dressyren låg ungefär på den nivå som ryttarna är på i dagsläget och att det förvisso var några bommar ner i banhoppningen, men att strukturen börjar bli allt bättre även där.

Terrängen var ett stort svenskt glädjeämne med den ena felfria på hinder efter den andra.
– De håller en otroligt hög nivå. De var jätteroligt, men jag blev inte förvånad – det är så bra de är.
– De rider inte bara felfritt. De har blivit snabbare också, vilket är otroligt viktigt. Hela tiden som jag har haft äran att arbeta med svenskarna har ryttarna bara blivit bättre och bättre.

Ridsport, Show
Fredrik Bergendorff laddar redan mot Nations Cup 2019. Arkivbild: Roland Thunholm

Större satsning 2019

Satsningen på årets Nations Cup har inte var helhjärtad, men likväl blev det alltså just utanför bronsplats totalt. De ryttare som ändå skulle till respektive tävlingsplats har vanligen ridit i laget och vid några tillfällen har det inte varit fullt lag. Redan nu börjar arbetet inför 2019 då Sverige ska försöka ta sig uppåt i serien.

– Vi ska absolut göra en större satsning på Nations Cup nästa år. Nations Cup är ett fantastiskt sätt för ryttarna och mig att lära känna varandra, jobba i lag på samma sätt som vid mästerskap och få känna av pressen. Inför 2019 ska vi vara bättre förberedda med fler ryttare – den stora förhoppningen är att klättra ett steg eller två nästa år.

Malin på dressyrstraff två gånger om

Individuellt i CCIO3*-NC lyckades Malin Josefsson och laghästen Allan V (SWB, val, f-07 e Lucky Point HE-Irco Mena, uppf Miki & Per Josefsson) bäst. De inledde som 27:a, klättrade till 12:e plats genom helt felfri terräng och efter en lika felfri sista hoppning blev de sexa. Malin var även tredje bästa svensk med Golden Midnight som tack vare felfri terräng och banhoppning gick in på placering 15.
– Malin står ut. Att avsluta med båda hästarna på dressyrstraffen – det är otroligt starkt, kommenterar Fredrik Bergendorff.

Även de tre andra lagekipagen la sig snyggt i resultatlistan. Therese Viklund och Diabolique (sto f 2008 e Hoftanz u Daylight e Dream of Heidelberg, uppf Wolfgang Scmitz, äg Lena Nyström) föll lite neråt med två nedslag och blev tolva. Hanna Berg med Quite Survivor (SWB, val, 2005, e Quite Easy-Labrador, uppf Anette Berg & Sara Persson, äg Mathilda Berg) klättrade däremot tack vare felfri banhoppning och placerade sig på 17:e plats.

Christoffer Forsberg med Hippos Sapporo (TRAK val f-08 e Perechlest-Blesk, uppf Gestüt Hellerholz) slutade 22:a, några platser utanför placering i den 77 ekipage långa resultatlistan. Klassen vanns av Julia Krajewski och Samourai du Thot.

I Strzegom där flera svenskar red felfritt på hinder i terrängen blev ingen svensk placerad i CCI3* som vanns dubbelt upp av Michael Jung Lennox 364 och Corazon. Sandra Gustafsson och Kvadrat var bästa svenskar på plats 12.