Tre av Sveriges stora travbanor gör gemensamt slag i saken med en ny tävlingssatsning med fina prispengar i finalpotten. Målgruppen är hoppsportens bredd.
Sveriges travbanor satsar på ny tävlingstour i sommar
Arena Triple Tour är namnet på den nya tävlingstouren som kommer att arrangeras av Åbytravet i Göteborg, Mantorp Hästsportarena i Östergötland och Sundbyholm i Eskilstuna. Samtal om att arrangera en gemensam tour eller serie inför 2023 började föras under förra året, med syfte att bygga vidare på de ridsportsatsningar som travbanorna gjort sedan flera år.
– Det skulle kunna vara ett komplement till ATG Riders League, sa Jon Walter Pedersen, vd på Åbytravet, till Ridsport i somras.
Arena Triple Tour är en tävlingssatsning mot bredden av hoppsporten, där kvalen går i 1,20. Liksom i ATG Riders League spelar prispengarna en viktig roll. Vinnaren i varje kval vinner 5 000 kronor och totalt delas det ut dryga 10 000 kronor i kvalpremier. I finalen delas dryga 80 000 kronor i premier ut bland de placerade.
– Det är fantastiskt roligt att vi kan erbjuda en sådan här prispott på denna nivå. Att äga häst är mer och mer kostsamt och med ekonomiska läget just nu kanske detta kan vara ett välkommet tillskott i kassan, säger Hanna Khazrai, projektledare för touren, i ett pressmeddelande.
Nya stortävlingen Westcoast Equestrian Week, WEW, som hade premiär på Åbytravet i somras, är ett led i Åbyrtravets storsatsning på ridsport. Även här har Hanna Khazrai ett finger med i spelet som ”mamma till idén”. WEW återkommer i år den 25-30 juli. Det är också i samband med denna som den sista kvaltävlingen i nya Arena Triple Tour kommer att hållas.
Kvaltävlingar och final
Sundbyholm HCRF vecka 18
Mantorp HF, Mantorp Horse Show, vecka 26
Equine Club West RF, Westcoast Equestrian Week, vecka 30
Finalen rids i 1,25 och avgörs i samband med Sundbyholms tioårsjubileum vecka 38. Tanken är att finalen sker på de olika arenorna var tredje år.
Hästen är den som kvalar
– Det har länge funnits en ambition och önskan om att göra något tillsammans för att hjälpa till att stärka och utveckla sporten, säger Linda Nordvall, vd på Mantorp Hästsportarena.
– Kan vi dessutom skapa något där ridsporten kan influeras av travsporten på något sätt är det bara positivt. Vi har mycket vi fortfarande kan lära av varandra och där vi kan bygga fler broar mellan våra olika sporter.
Skillnaden mot en mer traditionell ridsporttour är att det är hästen som kvalar, inte ekipaget eller ryttaren. Något som är framträdande i travsporten och i dagsläget sker det vanligtvis på unghästtävlingar inom ridsporten.
– Hästen är i blickfånget under den här touren och vi kommer parallellt med kval och tävlingar jobba ännu mer aktivt för att sprida fokus på våra fantastiska tävlingskompanjoner och deras välfärd, avslutar Hanna Khazrai.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på