Sverige
13 juli 2022 21:38
Ridsportplus

Travbanorna satsar på ridsporten

Sport med växtvärkTre av Sveriges stora travbanor satsar stort på den nationella ridsporten.

Travbanorna satsar på ridsporten
Sundbyholm är en av de travbanor som satsar på den nationella ridsporten. Foto: Kanal 75

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mantorptravet heter numera Mantorp Hästsportarena, med visionen att bli en internationell multiarena för både trav och ridsport. I somras arrangerades hopp-SM från ponny upp till senior.

Åbytravet i Göteborg lanserar också en ridsportsatsning med målet att få in fler flerdagarstävlingar. Nytt toppunderlag är på plats, tävlingsbanan har fått en ny, banbyggarvänlig form och en hypermodern hinderpark har köpts in. Dessutom har framhoppningen utökats med 1 000 kvadratmeter.

Nya stortävlingen Westcoast Equestrian Week, WEW, är ett led i den nya satsningen, där man under en fullspäckad vecka i sommar bjuder på femstjärnig hoppning och dressyr i en miljö med ”festivalkänsla” och plats för 10 000 i publiken.

Har haft dubbla SM

Sundbyholm Horse Center arrangerar hopptävlingar på Sundbyholms Travbana och har också haft dubbla SM. Årets program bjuder på 38 tävlingsdagar under nio tävlingsveckor.

Sundbyholm, Mantorp och Åby för dessutom samtal om att arrangera en gemensam tour eller serie inför 2023 för att skapa ytterligare synergieffekter.
– Det skulle kunna vara ett komplement till ATG Riders League, säger Jon Walter Pedersen, vd på Åbytravet.

Fakta

Emma Emanuelsson vill gynna svenska tävlingar

0n3a3714-1
Så länge som möjligt stannar Emma Emanuelsson i Sverige: ”Det internationella tävlandet kommer naturligt när det krävs för större uppgifter”. Foto: Zandra Ahl Olausson

Varför kasta sig iväg när det finns bra nationella tävlingar, frågar sig Emma Emanuelsson.

Den regerande svenska mästaren Emma Emanuelsson ingår i landslagets utvecklingsgrupp med Stakantura och har även Chaploon på samma nivå. Så långt det går väljer hon att tävla i Sverige framför att exempelvis åka till Sunshine Tour. Under senaste ATG Riders League har hon dominerat med segrar och topplaceringar i varje omgång.
– Jag kan inte se varför man ska kasta sig i väg 480 mil när vi har bra nationella tävlingar med bra prispengar hemma. När ATG går in och storsatsar på det här sättet vill jag gärna gynna det genom att tävla.

Emma Emanuelsson menar att det internationella tävlandet kommer naturligt när det krävs för större uppgifter.

– Förhoppningen är att bli uttagen till nationshoppningar i vår, men fram till dess finns det väldigt mycket bra tävlingar hemma för mina hästar och den matchningen jag gör.

– Att man vill släpa i väg de yngre hästarna till Spanien när vi har så många bra, utbildande tävlingar i Sverige, förstår jag inte alls. De har fullt sjå att lära sig här hemma. Det är dyrt och resorna sliter. För mig är det inte hållbart.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden