Sverige
5 februari 17:12

SvRf vill ha större mandat att agera

FörändringPå Svenska Ridsportförbundets senaste styrelsemöte beslutades att man nu ska driva på för en förändring hos Riksidrottsförbundet, som ger SvRf större mandat att agera om en medlem i en förening ansluten till förbundet skulle behandla en häst på ett otillåtet sätt.

SvRf vill ha större mandat att agera
Ridsportförbundet vill kunna agera i fler fall där hästar behandlas illa. Foto: iStock

Det förslag som Ridsportförbundet nu vill gå vidare med innehåller något de kallar för hästhanteringsbestämmelser, ett steg i det pågående arbetet för säkrad hästvälfärd.

Initiativet skulle ge förbundet större mandat att agera om en medlem i en förening ansluten till förbundet skulle behandla en häst på ett otillåtet sätt.

”Men först krävs det att Riksidrottsförbundet breddar sin definition av idrottslig verksamhet, en förändring som Ridsportförbundet nu kommer att driva på för”, skriver Ridsportförbundet på sin webb.

I dagsläget säger RF:s regler att förbundet endast har mandat att bestraffa sådant som medlemmar utför på tävling eller på träning inför tävling – medlemmar utan tävlingslicens och händelser som sker utanför träningar och tävlingar faller inte under den regeln.

– Om en medlem inte behandlar hästarna väl, så måste det kunna få konsekvenser. Oavsett om det sker på tävling, träning eller i stallet. Idag finns luckor i vad som kan få konsekvenser, på grund av RF:s definition av vad som är idrottslig verksamhet. Det vill vi förändra, säger Sandra Ruuda, ordförande för Svenska Ridsportförbundet.

– Det sker ett oerhört fint arbete för hästarnas välmående runt om på ridskolor, på tävlingar och i föreningar i hela landet. Att hela tiden ha hästens bästa i fokus är vad vår idrott bygger på. Men samtidigt får vi inte vara naiva, utan måste också ha verktygen att agera om någon inte behandlar hästen väl. Därför är det så viktigt att vi får med oss Riksidrottsförbundet i detta, fortsätter Sandra Ruuda.

Läs mer hos Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden