Avelsnyheter
18 april 10:51

SWB inför ny rutin kring dopningstester

UnghästarSWB har nu tagit beslut om att öka antalet dopningstester på regionala unghästtester och SWB Equestrian Weeks - beskedet kommer efter att en unghästvisare nyligen stängts av på grund av misstanke om otillåten medicinering.

SWB inför ny rutin kring dopningstester
SWB ska nu utföra fler dopningstester på unghästar, bland annat på de regionala unghästtesterna. Foto: Roland Thunholm

SWB meddelar på sin webb att det från och med i år kommer att utföras fler dopningstester på de regionala unghästtesterna och under SWB Equestrian Weeks på Flyinge.

– Det har framkommit att unga hästar behandlas med otillåten medicinering i nära anslutning till unghästtester och 3-årschampionat. Det bryter mot vårt unghästreglemente och strider mot hästvälfärden, säger Helen Uddefors, vd för SWB, på hemsidan.

Tidigare har dopningstester genomförts slumpvis under höstens finaler, men det har inte funnits någon rutin för att testa unghästar i samband med de regionala unghäst- och ridhästtesterna. Men efter den utredning som just nu pågår, där en unghästvisare är avstängd då hen misstänks för otillåten medicinering, väljer SWB att utöka antalet dopningstester.

– Vi är bestörta över att det förekommit otillåten medicinering och överträdelser mot unghästreglementet och väljer att agera så kraftfullt vi kan inom våra beslutsramar såsom avelsförening, säger Helen Uddefors.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden