Hoppning
20 september 2018 12:42

SWB-stoet Bianca i guldläge på VM

Ryttar-VMSteve Guerdat lotsade SWB-stoet till seger i VM:s inledande tidshoppning. Ekipaget ingår också i Schweiz ledande lag. "Hon är speciell på många sätt," säger Steve Guerdat om sin stjärna.

SWB-stoet Bianca i guldläge på VM
Steve Guerdat och Bianca flög genom den tuffa tidshoppningen över 1,55-hinder som inledde VM i hoppning 2018. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Schweiz lagankare Steve Guerdat gick ut näst sist i det 124 ekipage stora startfältet i onsdagens tidshoppningen.

Hon är en prinsessa. Det går inte att tvinga henne till något. Steve Guerdat om SWB-stoet Bianca. 

Då visste den rutinerade ryttaren precis hur han skulle tackla banan med sitt SWB-sto Bianca (f 2006 e Balou du Rouet-Cardento, uppf Stall Hickey, äg Elias Stud Farm).
– Jag startade nio timmar efter att vi hade gått banan på morgonen. Men jag var förberedd på att det skulle bli så.

– Klassen gick helt och hållet min väg och jag insåg att om jag höll mig till min plan skulle jag vara bland topp-3, säger Steve Guerdat som tog OS-guld i London 2012 tillsammans med Nino des Buissonnets.

”Passade Bianca perfekt”
– Det var ingen som var galet snabb och det fanns inga tokiga vägar att välja. Och distanserna på banan passade Bianca perfekt, jag kunde rida på framåtlägen hela tiden och sedan gjorde hennes naturliga snabbhet resten. Hon kändes bra, hon gillade verkligen att vara därinne på banan.

Steve Guerdat vann klassen och förde också Schweiz till topp i lagklassen. Han öste lovord över Bianca, som han har tävlat sedan 2015, efter sin seger.
– Det är en fantastisk häst med en massa kvaliteter. Samtidigt har hon en väldig karaktär och är speciell på många sätt.

Ridsport
Steve Guerdat hyllade sitt SWB-sto Bianca efter segern i onsdagens tidshoppning på VM. Foto: Roland Thunholm

– Hon är en prinsessa. Det går inte att tvinga henne till något. Man måste vara med henne och låta henne vara lite vild på framhoppningen och så. Det är bara att låta henne vara.

På medaljjakt
Steve Guerdat var nominerad med flera hästar till VM, men valet föll på Bianca som har gått två världscupfinaler och ingick i Schweiz bronslag på EM i Göteborg.

Steve Guerdat sticker inte under stol med att han är på jakt efter VM-medaljer i Tryon – för någon VM-medalj har han inte än.
– Det är därför vi är här, för att ta medaljer, säger Steve Guerdat.

Så här är ställningen inför fortsättningen
Läs mer om den inledande tidshoppningen
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden