Veterinärt
10 november 2020 15:47
Ridsportplus

”Ta bort vargtänder så fort som möjligt”

Unghästens tänderFoderinpackningar, tandkappor på högkant och vargtänder. Tandväxlingsprocessen kan vara allt annat än bekymmerslös för unghästen. Ridsport följer med när 3-åriga Veracruz tas om hand av veterinär Sofia Stenberg som undersöker stoets munhåla och tänder.

”Ta bort vargtänder så fort som möjligt”
Veterinär Sofia Stenberg gör en ordentlig undersökning av tänderna hos 3-åriga Veracruz – och upptäcker en del som behöver åtgärdas. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    3-åringen Veracruz (sto f-17 e  Kannan-Corland, uppf/äg Inger Carnestedt) är på besök hos veterinär Sofia Stenberg för att undersöka munhåla och tänder. Stoet har sedan några veckor börjat gapa vid ridning och dessutom börjat lukta lite ur munnen.
    – Det är viktigt att vara lyhörd för unghästen. Tandväxling sker när den sker, man får anpassa sig. Jag rekommenderar alltid att man kollar tänderna innan man sätter bett i munnen på en unghäst, då blir det inga frågetecken, säger Sofia Stenberg

    Unghästar byter tänder vid ungefär 2,5, 3,5 och 4,5 års ålder. Att Veracruz just nu håller på att byta tänder är det ingen tvekan om när Sofia Stenberg tittar stoet i munnen.
    – Det här är en ganska typisk unghästmun, säger hon.

    Vanligt med foderinpackningar vid tandbyten

    Veracruz har tappat några av sina mjöktänder och i väntan på att de permanenta tänderna ska växa fram är det tomma hål. I ett av de hålen har det samlats bitar av grovfoder, en foderinpackning.
    – Det är väldigt vanligt med just foderinpackningar vid tandbyten, säger Sofia Stenberg.
    – Det viktiga är att hästen fortsätter äta. Att äta är hästens största drift, skulle den sluta äta på grund av problem i munnen, då är det allvarligt.

    Jag rekommenderar alltid att man kollar tänderna innan man sätter bett i munnen på en unghäst.

    Sofia Stenberg

    Foderpackningen rensas bort och Veracruz står stilla när Sofia Stenberg fortsätter att undersöka det unga stoets mun.Precis bredvid foderinpackningen har stoet också en lös tand som är på väg att lossna. Den passar Sofia  Stenberg på att plocka bort.
    – Det är vanligt att tandkapporna släpper ojämnt. Det vill säga att tanden bara släpper på en sidan och ställer sig på högkant, risken är då att hästen kan få skärsår i gommen eller på tungan. Har man otur kan hästen råka krossa den lösa tandkappan, vilket kan göra att en del sitter kvar i munnen och orsakar problem.

    Fakta

    Unghästens tänder

    Unghastenstander_14
    Den unga hästen byter tänder vid flera olika tillfällen. Foto: Sandra Nordin Johansson
    • Vid ungefär nio månaders ålder har unghästen fått sin fulla uppsättning framtänder. Vid samma tid börjar även de första molarerna, de inre kindtänderna som är permanenta tänder, bryta fram.
    • De andra molarerna bryter igenom vid cirka två års ålder.
    • De tredje molarerna vid tre till fyra års ålder.
    • Mjölktänderna byts ut när unghästen är mellan 2,5 och 4,5-5 år gammal. Först vid fem år har hästen full uppsättning permanenta tänder, 40-42 stycken.

    Vargtänder kan vara svåra att upptäcka

    Vid vidare undersökning konstateras att Veracruz dessutom har två dolda vargtänder. De kan ibland vara svåra att upptäcka, just av den anledningen att de döljs av tandkött och slemhinna.
    – Även den bästa kan missa en dold vargtand, så ibland kan man behöva kolla en extra gång, säger Sofia Stenberg.

    Veracruz får bägge sina vargtänder bortplockade under besöket och de två tänderna skiljer sig markant åt. Den ena vargtanden är relativt stor med lång och lite böjd rot. Den andra är liten med kort och tjock rot.

    Vargtanden med den långa, böjda roten är ett typexempel på de rötter som dolda vargtänder kan ha. Speciellt långa och svängda rötter kan vara lätta att bryta av.

    Råkar veterinären bryta av roten kan det skapa obehag eller en infektion hos hästen.
    – Ofta är det ganska lätt att plocka ut resterna av en vargtand. Det vanligaste är att resterna kommer ut av sig själva efter en vecka eller två, men det är onödigt om man kan göra det ordentligt från början, säger Sofia Stenberg.

    Unghastenstander_12
    Vargtänder
    Drygt hälften av alla hästar får vargtänder. Vargtänderna fyller ingen funktion, utan är en rest från förfäderna, vars tandrad såg annorlunda ut än nutidshästens.
    Vargtänder framträder ofta under hästens första år och är vanligast i överkäken. Det rekommenderas att man tar bort vargtänder så tidigt som möjligt.
    Namnet vargtand kommer ur att ordet ”varg” ursprungligen användes som beskrivning på ”något ont”, jämför ”vargavinter”. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Viktigt med bra miljö vid tandkontroll

    Sofia Stenberg poängterar vikten av att det är en god miljö när man utför tandkontroll och vård på sin häst.
    – Det är viktigt att hästen är välsederad men också att veterinären har en bra miljö att utföra sitt jobb i, för att det ska bli en trygg och bra upplevelse för den unga hästen.

    Fakta

    Så undersöker veterinären tänderna på unghästen

    Unghastenstander_06
    Veracruz har fått en foderinpackning. Den sitter där stoet nyligen tappat en av sina mjölktänder. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Unghastenstander_07
    Veterinären tar bort en lös tand och stoet blöder lite i tandköttet. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Unghastenstander_05
    Tandkappor som ställer sig på högkant när tandväxlingen sker är ett vanligt problem. Har unghästen otur kan tandkappan skava innan den tappas. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Unghastenstander_09
    Dolda vargtänder är inget ovanligt, så här kan det se ut. Instrumentet pekar mot den delen av tandkött där en vargtand gömmer sig. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Unghastenstander_13
    Vargtänder kan se väldigt olika ut, en del har kort rot — andra har lång och svängd rot. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden