Krönika
1 december 2020 19:30

Täcken och friska föl hör inte ihop

AvelskrönikaFöl är hästar - inte människor. Ridsports avelskrönikör Lena Nyström säger sitt om det här med täcken på friska föl. "Jag kan över huvud taget inte få in i min hjärna vad det ska vara bra för, annat än för tillverkarnas plånböcker", säger Lena som tycker att pengarna ska gå till bra hovvård och vaccinering istället.

Täcken och friska föl hör inte ihop
Ridsports avelskrönikör och bloggare Lena Nyström. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Jag hade tänkt mig att denna krönika skulle handla om den överexploatering som jag anser att unga (dressyr-) hästar utsätts för, men insåg då jag letade bland gamla dokument att detta skrev jag om redan 2018. Frågan är ändå lika aktuell i dag. Är det så att hästar för många har blivit en förbrukningsartikel för att nå framgångar på tävlingsbanorna eller pengamaskiner för hingsthållarna? Jag upplever att det är så, och det får mig att må ruskigt illa.

En annan sak, som även den får mig att må ruskigt illa, är ”motsatsen”. Ja, hästar är värdefulla och de är känsliga på hur många sätt som helst, men helt ärligt: täcken och friska föl hör absolut inte ihop. Jag kan över huvud taget inte få in i min hjärna vad det ska vara bra för, annat än för tillverkarnas plånböcker. Hur i hela fridens namn tror ni att djuren överlevde innan vi kom och ”räddade” dem med våra strödda boxar och nu även täcken?

Lägg pengarna på en bra hovslagare i stället, så att fölen får bästa förutsättningar för en korrekt benställning. Och glöm inte att vaccinera dem, i alla fall mot stelkramp, vid fyra-fem månaders ålder. Det är större risk att ni mister fölet i tetanus än att det fryser ihjäl.

Hur i hela fridens namn tror ni att djuren överlevde innan vi kom och ”räddade” dem med våra strödda boxar och nu även täcken?

Jag vet att många människor flyttar sina ston med föl in och ut ur stallet hela sommaren igenom för att fölen ska få ligga torrt på nätterna. Den enda vitsen jag ser med det är att personerna i fråga får motion, vilket absolut inte är föraktligt.

Föl är hästar, inte människor. Föl som har fått i sig tillräckligt med råmjölk och som är friska i övrigt klarar av att sova ute även om det är blött, de går upp och diar och värmer sig.

Jag vet att jag själv i början av min avelskarriär hämtade in mammor och barn när jag tyckte att vädret var vidrigt många dagar i följd. Då fick jag problemet att stona blev så frustrerade och irriterade att de i stället för att låta fölen sova och vila, boxvandrade som idioter och störde sina föl, så att de inte fick någon ro alls. Låt hästarna gärna ha alternativet att själva välja att gå in. Majoriteten av stona tar in sina unga föl så att de får ligga torrt tills de är stora nog att tåla att ligga ute i väta.

Föl som har fått i sig tillräckligt med råmjölk och som är friska i övrigt klarar av att sova ute även om det är blött.

Om ni inte gjort av med alla era pengar på föltäcken och/eller en bra hovslagare, så lägg dem på föreläsningar om hästars basalbehov och konsten att särskilja en frisk individ från en sjuk. Det är väldigt väldigt viktigt att kunna se om en fölunge inte bär sig normalt åt; det går fort utför när det börjat, vare sig de bär täcken eller inte.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden