Krönika
31 oktober 2020 10:19

Krönikören: ”Tiden är mogen för fler hästar på Breeders”

Breeders TrophyAtt starta sin unghäst vid Breeders Trophy på Flyinge kan vara en stor upplevelse för en amatör. Ridsports sportkrönikör Annelie Frank tycker att årets upplaga utan kval har visat att det finns en självreglering i ridsporten - och att kvalreglerna kan sänkas för att få större startfält i framtiden.

Krönikören: ”Tiden är mogen för fler hästar på Breeders”
Ridsports krönikör Annelie Frank. Foto: Privat

Det var ett annorlunda Breeders i år. Men detta är ju ett år när det mesta är annorlunda och vi lär oss en massa nya saker. En sak jag har lärt mig är att tiden är mogen för att låta fler hästar få vara med i Breeders Trophy. Det finns så många fina unghästar och så många duktiga amatörer där ute. När championatet nu ligger över två veckor borde det också finnas tid.

Detta år utan några Breederskval har också lärt oss att det finns mycket självreglering i ridsporten. Hur många var det som strök sina anmälda 4-åriga hopphästar precis före championatet? 90? 100?

En sak jag har lärt mig är att tiden är mogen för att låta fler hästar få vara med i Breeders Trophy.

De allra flesta ryttare åker inte till Breeders i hoppning eller fälttävlan med en häst som inte är klar. Det kan förstöra för mycket för framtiden om hästen slutar tävlingen med att krascha eller gå omkull. Dressyren är annorlunda. Jag vill inte se dåligt förberedda unghästar där heller, men det kan inte hända så mycket mer än att de får dåliga poäng.

För många amatörer kan det vara deras livs upplevelse att få rida ett Breeders på Flyinge. Jag tycker att Swede Horse ska ge dem den chansen. Det kommer att ge ryttarna massor av inspiration och kunskap att få vara där några dagar. De kommer att ta med sig föräldrar, kusiner och kompisar som även de i många fall blir inspirerade och vill ha mer.

Jag tycker inte att Breeders ska vara helt utan kval i framtiden. Men jag tycker att startfälten kan få bli större, att kvalreglerna kan sänkas. Det kommer inte att vara dåligt för hästarna på något sätt. Låt oss lita på självreglering hos ryttarna. Låt oss lita på att det finns personer i teamen kring ekipaget som sätter stopp om det behövs. Jo, ett och annat ekipage som inte har på Breeders att göra kommer att slinka igenom ändå – men vilket år har det inte gjort det?

Jag tycker att startfälten kan få bli större, att kvalreglerna kan sänkas.

Låt oss också lita på att domare och banbyggare ser till att det blir högklassiga finalfält och värdiga vinnare. Breeders är Breeders. Det är det finaste en ung SWB-häst kan vinna nationellt. Ett sätt att låta Breeders behålla sin status är att ge fler möjlighet att delta, att låta Breeders bli en av årets riktiga höjdpunkter för ryttare på alla nivåer, ett mål och en vision för många. Eliten i all ära – men vad vore svensk ridsport utan alla gräsrötter, amatörer, publik och fans? Att se till att det surras ordentligt om Breeders bland gräsrötterna skulle vara ett härligt sätt att hålla liv i ridsporten underifrån.

Tummenupp
Hiss

Hylla gräsrötterna
Ideellt arbete. Jag skickar min #vilyftervarandra till alla ideellt arbetande människor som kämpar med att ordna coronasäkra tävlingar runt om i Sverige.

 

Tummenned
Diss

Deppigt när håren faller
Hårfällning. Jo, den på våren är värre. Men då signalerar den bortborstade pälsen ljusare tider. Sommarpälsen som trillar nu signalerar det omvända.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden