Världen
25 oktober 2021 14:39

Tamhästen får nytt ursprung

HistoriaEnligt en stor genetisk studie, gjord av universitet och forskningsinstitut runt om i världen, så ser inte historien om ursprunget till dagens tamhästar ut som man tidigare trott. Ny forskning visar att hästarna härstammar från annan plats och tid, och att hästarna reds tidigare än de kördes.

Tamhästen får nytt ursprung
En mongolisk stäppherde i sadeln. Nu får tamhästen en ny historia och nytt ursprung. Foto: iStock

Enligt historieböckerna kommer våra tamhästar ursprungligen från Kazakstan, 5000 år tillbaka i tiden. Men nu skrivs ny historia, då studien visar att tamhästarna istället härstammar från området kring floderna Don och Volga i nuvarande Ryssland och Ukraina – flera hundra mil väster om Kazakstan. Tidsbestämningen ändras också, då forskarna konstaterat att det snarare är 4000 år sedan tamhästen avlades fram som ras.

Faktumet att det fanns hästar i Kazakstan för 5000 år sedan står kvar, men dessa hästar ska bara ha använts till mjölk- och köttproduktion och spreds därför aldrig utanför regionen. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Det är i tidskriften Nature studien, som letts av fransmannen Ludovic Orlando – en paleogenetiker, som studerar genetik under förhistorisk tid, presenteras. Forskare från mer än 100 olika universitet och forskningsinstitut runt om i världen har deltagit, där man har analyserat dna från 273 forntida hästar. Man har sedan jämfört med arvsmassan hos moderna tamhästar, och kommit fram till att ursprunget inte är det som man tidigare trott.

Ridning före körning

De hästar vi idag använder härstammar från hästar som levde på stäppen i Volga-Donregionen. Det var herdarna som först började fånga och avla den stam av hästar som människor fortfarande använder, skriver Dagens Nyheter. Det var troligtvis även herdarna som utvecklade ridkonsten, då de avlade fram hästar med extra starka ryggar och fogligt temperament – två genetiska drag som skiljer tamhästarna från vildhästarna.

Det ska dock ha dröjt länge innan stäppherdarna spred sina hästar och ridkonsten vidare – men när det väl hände, gick det snabbt. På ett par århundraden för mellan 4 200 och 4 000 år sedan spreds tama hästar från ursprungsområdet vid Volga och Don till hela Europa, till Anatolien och östra Medelhavet och till stora delar av Centralasien, skriver Dagens Nyheter.

Upptäckterna i studien visar också på att det har funnits tamhästar i delar av Europa långt tidigare än det fanns vagnar eller kärror. Det gör att man nu – till skillnad mot tidigare – tror att ridkonsten kom före den tid då man började köra hästar.

Läs hela vetenskapsartikeln hos Dagens Nyheter

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden