Sverige
21 juni 2018 14:46
Ridsportplus

”Tappar personer som är enorma tillgångar”

FlyingeMånga ger uttryck för en stor oro över den åderlåtning på kompetens som nu sker i samband med förändringarna.
− Flyinge tappar personer som är enorma tillgångar, säger en av dem som Ridsport talat med.

”Tappar personer som är enorma tillgångar”
Flyinge omorganiserar och flera tunga namn försvinner. Foto: Lotta Brundin Gyllensten/lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Sedan januari 2016 har tio personer i ledande roller eller på nyckelpositioner lämnat Flyinge. Verksamhetschefer har avverkats i snabb takt och utbildningsledare liksom andra nyckelpersoner har kommit och gått.

  I den senaste omorganisationen försvinner två tunga namn på utbildningssidan, Astrid Antonsson, lärare inom hoppning och på unghästprogrammet, liksom Ann Catrin ”Ancan” Carlsson, som har varit ansvarig för hästarna och för beridarprogrammet, samt lärare och examinator på hippologprogrammet.
  − Det har varit en fantastisk tid på Flyinge. Jag har haft 18 år här med underbara kolleger, elever och hästar, säger Ann Catrin Carlsson.

  − Nu kommer jag att fortsätta med mina andra spännande uppgifter inom hoppningens ledningsgrupp, med andra uppdrag inom Svenska Ridsportförbundet, liksom med utbildning av hästar och ryttare, säger Ann Catrin Carlsson, som avböjer att svara på frågor om varför hon väljer att sluta på Flyinge.

  Astrid Antonsson P7
  Att Ann Catrin Carlsson valt att lämna Flyinge efter 18 år ses som en stor förlust av flera insatta personer. Foto: Roland Thunholm

  Att Ann Catrin Carlsson slutar ses som en stor förlust av flera personer som Ridsport har varit i kontakt med.
  − Hon är en stor tillgång, med sin kunskap och sina kontakter utåt med ryttare, säger en person som vill vara anonym.
  − Som hopplärare har hon utbildat flera av de unga ryttare som är väldigt framgångsrika i dag, säger en annan.

  När Astrid Antonsson slutar innebär det att ingen av de nuvarande hopplärarna finns kvar på Flyinge. Hon tackade nej till en heltidstjänst och blev därmed uppsagd.
  − Jag jobbade heltid mellan 2006 och 2014 och vet vad det kräver, och de nya heltidstjänsterna är inte mindre krävande. Egen ridning ingår inte i tjänsterna, och mycket tid måste läggas på administration. Jag hoppas verkligen att de nya heltidstjänsterna ska fyllas med den kompetens som krävs

  − För egen del är jag nöjd med att sluta, eftersom utvecklingen inte går i en riktning där jag vill finnas med, men jag kommer att sakna Flyinge och arbetskamraterna väldigt mycket, säger Astrid Antonsson, som har arbetat på Flyinge sedan 2006.

  Ridsport har pratat med flera olika personer som har insyn i verksamheten på Flyinge. Bilden som målas upp är att obekväma personer och personer med starka viljor har fått gå i den här omorganisationen, och att många har farit illa under processen.

  Men ingen vill säga det öppet.
  − Visst har det förekommit frustration, men jag skulle säga att det är väldigt lite frustration och en hög förståelse angående ekonomin. Jag tycker att tillvägagångssättet har varit bra, men sedan är det alltid någon som kommer i kläm, säger Gitte Johansson, personalens representant i Flyinges och Strömsholms gemensamma styrelse.

  Andra, anonyma röster håller inte med.
  − Även om alla har varit överens om att något måste göras har människor inte hanterats väl i den här processen, säger en person, som fruktar att det här är början till slutet för Flyinge, med tanke på de senaste årens genomströmning av människor och den kompetensförlust som nu väntar.

  − Kanske det vore ärligare att bara säga att det är slut med Flyinge, och inte låtsas som att det är på ett annat sätt.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden