Sportnytt
12 januari 2021 18:13
Ridsportplus

TDB öppnar för yrkesverksamma ryttare

TävlingNu kan de som livnär sig på hästverksamhet registrera sig i TDB för att kunna tävla som yrkesverksamma ryttare. Det är Svenska Ridsportförbundet som avgör vem som är yrkesverksam, och i nuläget är det oklart om de besluten kan överklagas.

TDB öppnar för yrkesverksamma ryttare
Yrkesverksamma ryttare kan nu anmäla detta i TDB, om de inte, som Stephanie Holmén på bilden, tillhör landslag eller rider på hög nivå. Då registreras det på andra sätt.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På bara några timmar hade ett hundratal ryttare ansökt om att få bli registrerade som yrkesverksamma i Tävlingsdatabasen, efter att den nya funktionen öppnade vid lunchtid i dag.

Att vara registrerad som yrkesverksam är tills vidare en förutsättning för den som vill tävla, eftersom det bara är professionella ryttare, landslagsryttare samt de som är kvalade till höga nivåer inom de olika disciplinerna som får tävla under våren. Landslagsryttare och elitryttare behöver inte registrera sig, utan hanteras på ett annat sätt.

Tävlingsmöjlighet finns också för ryttare upp till och med 16 år, som får starta på ”enstaka tävlingar”.

Krävs bevis

Den som vill anmäla sig som yrkesverksam ska skicka med f-skattesedel som visar yrkesmässig hästverksamhet, eller anställningsbevis som visar pågående anställning inom hästverksamhet.

Därefter ska ansökan godkännas av Svenska Ridsportförbundet, men den delen är inte på plats riktigt ännu.
− Det tog längre tid än beräknat för Equipe att bygga om systemet i TDB, och det kommer att dröja några dygn innan vi kan börja godkänna ansökningarna, säger Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling på Svenska Ridsportförbundet.

Ridsport,hoppning
Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling. Foto: Roland Thunholm

Kan behövas bedömningar

Hur många ansökningar som kommer är mycket svårt att sia om, liksom om det kan dyka upp ansökningar som är i gränslandet och svåra att bedöma.
− Vi har valt ut ett antal SNI-koder (koder som klassificerar företag och arbetsställen efter den aktivitet som bedrivs, red:s anmärkning) som gäller för hästverksamhet, men sedan kan det säkert finnas fall där vi får göra en bedömning, säger Andrea Barth.

Hon utgår från att de som söker är seriösa.
− Jag tror att folk är förståndiga, och vi ser detta som en möjlighet för dem som är yrkesverksamma idrottare inom ridsporten, på samma sätt som yrkesverksamma kan fortsätta utöva sin sport i andra länder.

Vi ser detta som en möjlighet för dem som är yrkesverksamma idrottare inom ridsporten

Vad som händer för ryttare som får avslag på sin ansökan kan Andrea Barth inte svara på i nuläget.

− Det här är ju helt nytt för oss, och jag måste hålla frågan öppen tills vi vet hur detta kan lösas. Vi återkommer med ett svar.

I och med att registreringen för yrkesverksamma kom på plats något senare än planerat, kan det dröja något dygn extra innan anmälningarna öppnar för de första tävlingarna, som är planerade i slutet av januari. Det är dels Lunds Civila Ryttarförening som har tävlingar, dels Strömsholms tävlingar med final i Elitallsvenskan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden