Dressyr
10 mars 2018 17:05

Testridning i Boxen med Kittel

UnghästklassDansk varmblods unghästchampionat för 5-åriga gångartshästar har kommit halvvägs. Under lördagen testred Patrik Kittel lite mer än halva fältet.

Testridning i Boxen med Kittel
Patrik Kittel ger omdömen och poäng till Charlotte Mogensen, till vardags mer känd som ansiktet bakom dressyrsiten horse2rider.com . Foto: Kim C Lundin

De unga 5-åriga DWB-hästarna är halvvägs klara i sin final under Herning Hingstekåring. De som gått till final har gjort det genom goda resultat i regionala kval och ”Egnedhetstesten”, snarlikt SWB:s unghästtest för 4-åringar. De var från början runt 40 och totalt testrids 25 stycken av dem.

I de två grundomgångarna ges omdömen av domarna om de tre gångarterna samt redbarhet och potential. Det multipliceras med en koefficient som sedan ger max 300 poäng per omgång. Testryttaren har sedan två betyg att dela ut med koefficient 20 vardera, totalt kan en häst få 400 poäng.

Tidigare testryttare har varit allt från Hasse Hoffman, Jan Brink, Carl Hester, Charlotte Dujardin och Dorothée Schneider. I år är äran förlänad åt Patrik Kittel som tog sig an uppdraget med geist. Han kommenterade på engelska, det är allmänt svårt för danskar att förstå svenska, och en stor publik hade slutit upp i stora arena Boxen.

Atterupgaard Delorean
Atterupgaard Delorean fick fina 9,5/9 av Patrik som gav upp små glädjetjut när han red henne. Ledaren i klassen är född på samma stuteri. Foto: Kim C Lundin
Spot On Melody
Spot On Melody var en av hästarna som fick gott betyg av Patrik Kittel. Betyg 9/9. Foto: Kim C Lundin

– Det var lång otroligt fina hästar, det var väldigt roligt att få känna på. Den som jag gav 10:a på ridbarhet [Atterupgaards Mildura red.s anm] kändes helt fantastisk, sa Patrik Kittel som verkligen gick hem hos publiken.

Under söndagen testrider Patrik Kittel de resterande nio hästarna. Med i den gruppen finns valacken Zhaplin Langholt (DWB e Zonik-Stedinger) från Helgstrand Dressage som fick 8,5 för skritt samt 10:or för trav och galopp. Det är inte alltid testridningen bekräftar det domarna sett men mycket ofta.

Resultat testridning, 15 hästar

Resultat efter lördag

Hernings hemsida

Start och resultatlistor

Clipmyhorse web-tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden