Avel
14 mars 2014 15:39

Testryttarna har en vinnare

Tidigare år har testridningen varit den dag då läktarna fylls, webb-tv-sändningar har delvis ändrat på den bilden. Det är klart mest folk idag men betydligt glesare på läktaren än vanligt. Strax före 16:00 hade 15000 visningar gjorts och 500 personer följde sändningen kontinuerligt.

Testryttarna har en vinnare
Van Vivaldi efter väl utfört värv Kim C Lundin kim@witnet.se

Testryttarnas arbete har under de senaste åren förändrats till att bli mindre av deras egen bedömning och mer ett verktyg för AVN. De frågetecken som uppkommit under tidigare bedömningstillfällen ska nu rättas ut genom att testryttarna i sin ridning ställer frågor. Därför lämnas omdöme men inte poäng efter varje ritt.

Susanne Gielen, sportrepresentant i AVN, och Theo Hanzon var årets testryttare och de hade ett lätt arbete med bara sex hingstar.

-Jag kan göra detta hela dagen, konstaterade Theo, medan Susanne var nöjd med att sitta still på en stol en stund efteråt. Båda har en soklar favorit bland de sex, en kolsvart hingst. Däremot bjöd Raymore Susanne på dagens största överaskning.
-Jag trodde inte ens jag skulle kunna rida honom efter Jan med sina långa ben men det var fantastiskt.

Ryttarnas omdöme är kortade och inte identiska med allt som sagts.

Zürich (SWB) e Zuidenwind – Figaro R ryttare Mia Runesson
Susanne Gielen började med den mörka hingsten och de fann sig väl tillrätta tillsammans utan minsta dramatik. Theo Hanzon och Zürich argumenterade lite med varandra i början men kom sen fint i arbete tillsammans i en väldigt fin galopp.
Omdöme TH vi hade lite inledande problem men vi blev sams. Jag tycker det är svårt att få kontakt med bakbenen i traven. I galoppen är det redan mycket bättre. För mig behöver han bli bättre mellan hand och skänkel, han söker för mycket stöd. Skritten är för stor för mig, har lite svårt att hitta rätt rytm, jag vill ha kvickare respons.
Omdöme SG: det tog mig en stund men en trevlig häst att rida, väldigt lagom och behändig, tar med mig framåt bra i både trav och galopp. Stora gångarter men kunde inte riktigt bära. Föll i framvikt när jag bad om mer.

Botticelli (SWB) e Bocelli (SWB) -Rambo (SWB) ryttare Mattias Jansson
Theo Hanzon kvickade på och lyfte upp Botticelli lite i formen för att testa vad som hände. Hingsten blev verkligt lättfotad och rörlig och förbättrade sig bak. Tillsammans med Susanne Gielen gick Botticelli ganska djup och låg, slog i skor och såg tung ut.
Omdöme TH: Han behöver bära sig själv mer, precis som Zûrich, han lutar i handen. Han har verkligt fin galopp, du kan sitta på honom i flera timmar. Han behöver också bli bättre i skritten.
Omdöme SG: Han kändes väldigt lagom, jag hade också svårt att få honom mellan mina hjälper. Han var väldigt frågande men sen blev det allt bättre. Galoppen känns jättefin, stor och luftig. Skritten kändes bra

Raymore (SWB) e JJ RayBan-Figaro R ryttare Jan Brink
SG Såg ut att finna sig fint tillrätta i sadeln på fuxen som är så lik sin far.  Traven verkligen glänste när SG längde ut Raymore. TH kunde nog använda Jan Brinks stigläder, fuxen klarar en lång ryttare. Han fick omgående till en lika fin trav men begärde att hingsten aktiverade sig mer. TH fick svar och Raymore arbetade mycket exemplariskt under den långe holländaren.
Omdöme TH: mycket balanserad häst, det går att få honom på hjälperna och han bär sig själv oavsett hur du varierar formen. Han är alldeles för stabil i formen, jag vill ha snabbare respons och kvickare bakben. Väldigt fin galopp, men han behöver tänka mer framåt. Han är väldigt rak och balanserad.
Omdöme SG Hade riktigt roligt på honom, kunde göra vad jag ville, riktigt rak, jämn för skänkeln. Han gav en otroligt bra ridkänsla för mig trots att jag är mycket kortare än Jan.

Bergåkras Amaranth (SWB) e Ampere – Troll ryttare Sigrid Bergåkra
TH deklarerade raskt att han inte behövde någon pall för att komma upp och ryttarens långa ben räckte en bit ner på hingstens sida. De såg ut att trivas tillsammans, TH testade växlarna på den lilla Ferrarin med GP skrivet över sig.  SG passade utmärkt på 163 cm höga Amaranth men fick justera lädren något. Hon började med att lugna tempot i traven något, hingsten dök i formen och kröp bakom lod. Det ordnade upp sig och galoppen blev riktigt fin.
Omdöme TH: Han rör sig som en stor häst men man får vara försiktigt så att aktionen inte blir för hektisk. Lite för lätt i kontakten med munnen, vill bli för kort och för lätt. Verkligen i uppförsbacke, fin galopp.
Omdöme SG: lättriden, trevlig häst. Försökte få honom att ta mer stöd på bettet, det blev lite bättre. Galoppen är verkligt fin, han är en trevlig häst att sitta på.

Van Vivaldi e  Vivaldi -Olivi  ryttare Isabelle Bache
TH börjar på det som på alla sätt hittills sett ut som en bruksprovsvinnare den kolsvarta Van Vivaldi. En känslig häst so. Reagerade på läktarrörelserna men fann snabbt sig igen och jobbade på. TH testade växlarna och lade ner hingsten med lång hals, perfekt bibehållen balans. Hingsten såg ut att svara på alla frågor på bästa sätt. SG försökte få hingsten att ta stöd lite längre fram, det lyckades speciellt bra i galopp.
Omdöme TH: Massor av potential, det finns massor av mekanik. För mig bär han sitt huvud för lite själv. Han behöver bära sig själv bättre och vara lite kvickare i bakbenen. På det hela taget var det en känslig häst med. Härliga gångarter.
Omdöme SG: Lätt häst, fin i alla gångarter. Han kändes trött och behövde gå lite lägre för att orka efter en tuff vecka och mycket resa. Gallopperar i uppförsbacke, strävar konstant uppåt även när han inte orkar hålla sig uppe. Jag fick en mycket bra känsla på den här hästen.

Frans Andreo II (SWB) e  Sandreo – Weltmeyer ryttare Yvonne Österholm
SG passade fint på välutbildade Frans Andreo II, Hon begärde mer framåtaktion och ruckade lite på hingstens takt och steglängd. Hon testade också broms och ställning och verkade inte vara helt nöjd med reaktionerna. De avslutade dock bra även om hingsten är lite entaktig i sin mekanik. TH jobbade med att få hingsten att länga steget med bibehållen aktivitet bak. Frans tjorvade i kontakten och skakade på huvudet, Theo bara blev stilla i handen. Till slut kom hingsten i bättre uppförsbacke, aktiva bakben och längre steg längs långsidan.
Omdöme TH : vi hade lite problem i början med kontakten, han var lite krokig till vänster. Traven är lite för mycket passage och jag söker snabbare bakben. Jag försökte snabba upp honom och mot slutet blev allt bättre. I galoppen var det en bra känsla, men jag vill ha bättre respons på mina skänklar.
Omdöme SG: Fantastiskt fin takt i trav och även i sin galopp men blir lite långsam. Behövde kvicka upp sig i bakbenen. Lite frågande om kontakten och om drivningen. Grundbjudningen och arbetsmoralen kunde vara lite bättre.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-