Sverige
5 juni 2020 14:01
Ridsportplus

Tidigare vd för hästklinik åtalad för grov förskingring

BrottsligtI åratal ska mannen ha använt företagets pengar som sina egna. Nu åtalas han för grov förskingring i flera fall mot en av landets större hästkliniker, där han tidigare var delägare och vd.

Tidigare vd för hästklinik åtalad för grov förskingring
Den tidigare vd:n för hästkliniken riskerar fängelse om han döms. Foto: Arkivbild

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Våren 2018 började det uppdagas vad mannen ska ha ägnat sig åt under flera år. Enligt åtalet har han begärt in hyror kontant från företagets hyresgäster och stoppat dem i egen ficka.

Han har köpt ett stort antal mobiltelefoner och surfplattor som betalats av företaget men skickats till hans hemadress och aldrig kommit till användning i företaget, utan sålts vidare till underpris till andra personer.

Dessutom finns fakturor på 470 000 kronor som enligt fakturorna skulle gälla byggnadsarbete på företagets fastigheter, men i själva verket handlar om mannens privata bostad.

Betalade tillbaka

Våren 2018 konfronterades mannen med uppgifterna av de andra delägarna i hästkliniken. Han sålde därefter sina aktier i företaget, lämnade sin position och lovade betala tillbaka totalt 1,4 miljoner av företagets pengar som han använt för privat bruk.

En tid senare gjordes en polisanmälan, och nu har åtal väckts mot mannen, som åtalas för grov förskingring i flera fall, alternativt grov trolöshet mot huvudman.

Flera personer har hörts i utredningen, bland annat den hantverkare som har utfört arbeten på den åtalades privata bostad, och där den åtalade själv har utformat fakturorna så att det ser ut som att arbetena gäller företagets fastigheter.

Började redan 2012

I förhör har den tidigare delägaren själv berättat att det finns falska fakturor ända sedan 2012, gällande IT-tjänster som inte utförts. Kontonumret på fakturorna var den åtalades privata konto.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att gärningen bör bedömas som grov ”eftersom xx missbrukat en ansvarsfull ställning, att han framställt och använt falska urkunder med fara i bevishänseende, samt att brottsligheten utövats systematiskt över tid och avsett betydande värde”.

Förnekar brott

Den åtalade förnekar brott på flera av punkterna, och menar att det i andra fall har varit fråga om oaktsamhet eller grov oaktsamhet. Han hävdar att han aldrig haft för avsikt att lura till sig pengar eftersom hans privatekonomi varit god och att orsaken till hans handlande var en extremt pressad arbetssituation.

Straffet för grov förskingring är lägst sex månader och högst sex års fängelse.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden