Sverige
19 juni 17:46
Ridsportplus

Tillåter bettlöst och barfotaboots på tävling: ”Behöver inte vara rädd för förändring”

RegeländringSvenska Morganhästföreningen har gjort en ändring i sitt tävlingsreglemente med syftet att öka valfriheten i samband med tävling. Både att tävla bettlöst samt att delta med barfotaboots blir nu tillåtet på föreningens tävlingar.
– Vi vill gå i täten för hästens välfärd, säger Ida Käck, styrelseledamot i Svenska Morganhästföreningen. 

Tillåter bettlöst och barfotaboots på tävling: ”Behöver inte vara rädd för förändring”
Alla morganhästar, eller hästar som är 50 procent morgankorsning, får delta i föreningens tävlingar. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hej Ida Käck, berätta hur det kommer sig att ni valde att göra denna förändring i ert reglemente?

  – Vi vill jobba för hästens välfärd och tycker att alla borde få välja att rida med den utrustning som häst och ryttare trivs bäst med. Om hästen trivs utan bett ska den inte behöva ha det. Samtidigt vill vi såklart inte tvinga någon att rida bettlöst, utan hela poängen är att det ska vara valfritt. Detsamma gäller en häst som rids med barfotaboots till vardags. Vi tycker inte att man ska behöva sko för att åka och tävla, utan att bootsen ska kunna användas även vid tävling så länge det fungerar bra för det ekipaget.

  Hur har regeländringen tagits emot av utövarna?

  – Bara positivt vad jag har sett. Det har delats en hel del i sociala medier. Vi vill ge hästen de bästa förutsättningarna och vill gärna se så många morganhästar som möjligt delta i våra evenemang. På det här sättet kan vi inkludera fler. 

  Ser ni några utmaningar med det här?

  – En utmaning kan vara att domarna inte är lika vana vid att döma bettlöst. Samtidigt så finns det ju bettlösa klasser inom Svenska Ridsportförbundet nuförtiden och jag tror att våra domare är tillräckligt kompetenta för att klara av den uppgiften. 

  Vilket budskap vill ni sända till andra?

  – Vi hoppas att andra väljer att följa med, ta efter och stötta valfriheten. Man behöver inte vara rädd för förändringar, inte när det kommer till hästvälfärd. Det känns som att det är fler och fler som vågar testa nya saker nuförtiden, vilket är positivt. 

  – Svenska Morganhästföreningen tillåter barfotaboots i alla grenar förutom exteriörvisningen, eftersom man här behöver kunna se hovarna tydligt för att kunna göra en bedömning. Hos oss kan alla med en morganhäst eller morgankorsning tävla bettlöst och med barfotaboots i flera grenar redan i augusti. Då anordnas vårt stora event Morganriks som är en fyradagarstävling i flera olika grenar. Vi tillåter bettlöst huvudlag i alla ridgrenar samt vid hand, och nosgrimma är valfritt för den som använder bett. 

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden