Distansritt
6 juli 2014 08:27

Tionde SM-guldet för lag Boström

Ingrid Boström är nu för lång tid framåt Sveriges SM-drottning i distansritt med totalt 15 SM-guld. När lag-SM avgjordes över 80 km på Laxåritten satte hon ett prydligt rekord genom att med sitt lag ta sitt tionde SM-guld varav tredje raka med samma häst. En häst som i början av deras gemensamma elitkarriär 2007 kallades "mitt psykfall".

Årets guldrecept var, som många gånger tidigare, att hålla samman laget i topposition från start till mål. Laget har de flesta åren tävlat för Skånsta Ryttare i Åkersberga norr om Stockholm som är granne med familjens gård Gillmyra. Under alla åren – med något undantag – har också laget satts samman med Ingrids hästar och hennes medryttare. Fördelen med Team Gillmyra är att hästar och ryttare känner varandra och ofta tränar ihop.
– Ingrid sätter ett bra tempo för laget i täten från start, och sedan anpassar vi oss efter vad som händer, säger lagledaren och Ingrids make under alla år, Mats Rengbrand.

Lag-SM med start, mål och alla vetgates på Laxå lilla flygplats och motorstadion, blev ett av de bästa på senare år. Det var ett tag sedan det var 48 ekipage och elva lag på startlinjen och bara två lag som sprack. Bara sex uteslutna är ett bra resultat på ett SM där ryttarna satsar mer och tar lite större risker.

Guldlaget bestod av Kislon Amasai ox/Ingrid Boström, Hedonizt/Amanda Renström, RM Yasalam ox/Nathalie Karlström och Zigard/Zandra Lagerbäck. Alla hästar utom RM Yasalam ägs av Ingrid Boström, Team Gilmyra. Laget tappade Zigard som sträckte sig på sista sträckan, men det var otroligt jämnt i mål där det bara skiljde 3 sekunder mellan lagets hästar. Först i mål var Kislon Amasai på 4.24,37 tim/18,1 km/tim, och det var bara ett ekipage som kunde matcha den tiden – Chaman/Josefin Blom Lugn som red för Roslagens R&KK som klämde in sig på en tredjeplats i mål. Fast då ska man veta att Chaman var stallkamrat med guldlagets hästar för två månader sedan.
– Det var en snabb bana men med långa skrittsträckor, och laget ledde från start till mål. Väldigt trevligt initiativ av arrangören att bjuda på frukost när den tidiga förbesiktningen var klar, säger Ingrid.

Ingrid Boström, som är av den framgångsrika idrottsårgången 1956 (Stenmark, Borg, Wassberg med flera), gör nu sin 28:e elitsäsong i distansritt. Hon har tagit upp nio distansrittshästar till Grand Prix 160 km och har 13.480 godkända tävlingskilometer med cirka 50 olika egentränade distansrittshästar. Detta vid sidan av jobbet som civilekonom på heltid. Och även om Ingrid inte längre satsar på landslaget – hon har ett VM-brons med laget från år 2000 – så har hon inga planer på att sluta tävlingsrida trots att hon sa för flera år sedan ”Ska kanske börja tänka på att sluta när jag fått mitt tionde lagguld på SM”.

Vad är din analys av de många laggulden?
– Laganda, strategi och horsemanship, och på frågan om hon saknat att inte få ställa upp på med det egna laget på ett EM eller VM blir svaret nej för att detta ställer andra krav än ett SM.
– Men jag hoppas att vi inom en snar framtid kan få ordning på en svensk internationell lagsatsning, och då vill jag gärna ha med några av mina hästar, säger Ingrid.

Ingrid anser, att av alla hennes hästar genom åren är Kislon Amasai, som har mycket polskt blod bakåt i härstamningen, (val f-97 e. Rycerz u. Cashdam, Uppf: Dan Gunnar Danving) den absolut bästa på 80 till 120 km. Kislon har över 3.300 tävlingskilometer, men var ”ett psykfall” när Ingrid köpte honom som galoppör i Danmark 2006.
– Han var oerhört känslig och svår på många sätt, men nu har vunnit sin enda 160 km och langar inte av och står på bakbenen längre. Har blivit mycket bättre men han gillar inte sina stallkompisar (utom en häst), och styr och ställer och vill bestämma hemma, säger Ingrid om sin flerfaldiga och envisa guldmedaljör.
Och är det inte just envisheten och uthålligheten som gjort årgång 1956 så framgångsrika på tävling.

Resultat lag-SM i distanritt 80 km, Laxåritten 5 juli 2014
1. Skånsta Ryttare 13.13,55 tim.
2. Mälardalens Distansryttarförening 14.42,52 tim.
3. Värmlands Distans lag 1 14,59,12 tim.
4. Björkviks Rf 15.02,35 tim.
5. Växjö Distansryttarförening lag 2 15.13,08 tim.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden