Avelsnyheter
24 april 2020 06:25

Tomahawk lever livet i Los Angeles

DyrgripNär svenskfödde Tight Junction såldes som 2-åring på Oldenburg-auktionen 2011, var det för hisnande 800 000 euro till amerikanskan Jamie White. Hon berättar för Eurodressage att hingsten - som efter köpet döptes om till Tomahawk - i dag bor utanför Los Angeles. "Han kommer aldrig att säljas", säger White.

Tomahawk lever livet i Los Angeles
Tomahawk på hingstpremieringen i Oldenburg 2013, där han hölls som tvåa. Foto: Kiki Beelitz

Tight Junction föddes hemma hos veterinären och avelsexperten Lena Nyström 2009. Pappa är Tailormade Temptation och för SWB-stoet Sigma (e Sandro Hit-Master) var hingstfölet hennes andra avkomma. Kombinationen av gener visade sig bli framgångsrik även året efter, då helsystern Stigma föddes – det DWB-reggade stoet utsågs senare till dansk champion både som 2-åring 2012 och 3-åring 2013.

Som 2-åring visades Tight Junction på Oldenburgs hingstpremiering 2011, där han enligt Eurodressage var publikens favorit. Eftersom han inte var grundregistrerad i Oldenburg kunde han dock inte bli premiehingst – istället var det For Romance som toppade.

Men på den efterföljande auktionen var det Tight Junction som blev kvällens höjdpunkt, när han efter en bud-duell såldes för 800 000 euro ”till en mystisk amerikansk kvinna, klädd i svart”, skriver Eurodressage. Vinnande ur striden gick amerikanska ex-modellen Jamie White, som budade över tyska Urs Schweizer. Schweizer köpte istället premiehingsten For Romance I till Dressurpferde Leistungszentrum Lodbergen.

Döptes om till Tomahawk

Efter köpet döptes Tight Junction omedelbart om till Tomahawk, och White och hennes sambo Markus Gribbe – tysk Grand Prix-ryttare – beslöt sig för att låta honom verka i aveln via Böckmanns i Tyskland. Efter bara två månader flyttades hingsten igen, nu till ett annat tyskt stall, efter en del åsiktsskillnader mellan ägaren och hingsthållaren. På det nya stället drabbades dock Tomahawk av en allvarlig hovskada, men tillfrisknade snabbt.

Samma år, på hösten som 3-åring, gjorde Tomahawk 70-dagarsprovet i Schlieckau där han fick näst högsta dressyrpoäng. Efter att bara ha verkat i aveln under några få månader var han sedan tillbaka under ett halvår 2013, innan ägaren bestämde sig för att den nu 4-årige hingsten skulle ägna sig åt sport istället för avel.

Bor i Los Angeles

Markus Gribbe har tränat Tomahawk sedan han var unghäst, och i dag är den 11-årige hingsten på Grand Prix-nivå, berättar Jamie White för Eurodressage. För två år sedan gick flytten till Kalifornien och Whites hemstad Los Angeles, där White själv nu rider hingsten lite då och då.

”Tomahawk är glad och frisk här i Kalifornien, och i full kondition. Han gör alla Grand Prix-rörelser med superteknik. Tomahawk är en älskad familjemedlem och har aldrig varit, och kommer aldrig att vara, till salu” säger Jamie White i intervjun.

Under sin korta tid i aveln har Tomahawk varit framgångsrik – i Tyskland har han 51 registrerade avkommor i sporten, 18 avelsston och tre godkända söner. Hos SWB finns fem avkommor registrerade, födda 2014 och 2015. White berättar i ett inlägg på Facebook att det finns kvar fryst sperma för den som skulle vilja använda honom i avel.

Så här såg det ut när Tomahawk såldes på Oldenburg-auktionen 2011:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden