Sport
26 november 2016 13:07

Johnny och Isabell regerar

ńr man världsetta så är man. Seger till Isabell Werth och hennes Don Johnson FRH när Top Stars kvalet reds i Grand Prix på Friends Arena. "Johnny" tog befälet på prisutdelningen och vände sig resolut mot den tyska flaggan under nationalsången, vinner man så vinner man.

Johnny och Isabell regerar
Isabell Werth och hennes Johnny som resolut vill se vad som rörde sig bakom honom - den tyska flaggan i animerad form fick honom och de andra på tårna. Roland Thunholm

Äntligen var det dags för de internationella stjärnorna att få äntra banan i sin första Grand Prix klass. Den dömdes av ett meriterat gäng domare med Dietrich Plewa, Mariette Sanders van de Gansewinkel, Isabelle Judet, Magnus Ringmark och Gustaf Svalling.


Isabelle Werth med Don Johnson FRH, där FRH står för att detta är en stjärnhäst från det tyska Hannoveranerförbundet, var först ut. Det är en speciell ynnest att få se ettan på FEI:s världsranking rida i full tävlingsgala med sin typiska koncentration påkopplad. 
”Johnny” var ett under av gott uppförande, han har genom åren kunnat stöka både här och där, idag en rutinerad tävlingshäst tillbaka efter en skada. De gjorde en stark uppvisning men den stora satsningen blir i morgondagens kür, 78,14 procent med mycket mer att ge.


Patrik Kittel och hans vackra Deja, uppfödd av MArie Haward och en av SWB:s stoltheter, såg mycket harmoniska ut tillsammans. Serierna har en fantastiskt gest liksom sidvärtsarbetet i trav. Så var det piaff som är lite svårt, det ska vara 12-15 steg för att få utdelning. Efter fin avslutad ritt gjorde Patrik sin klassiska ”jag -är-super-nöjd”-gest, hatten i en hand och höjd i luften upprepade gånger till publikens jubel.

Totalt 75,748 från domarna och en procent till från publiken.


Jessica von Bredow- Werndl med vackra eleganta stoet Zaire-E är en av världscupsäsongens nya stjärnor. Hon har besökt Stockholm med hingsten Unee BB tidigare och Zaire har varit känslig för miljön på tävling. Nu har stoet mognat och visar upp sig på bästa sätt.

I dagens ritt blev det 75,58 procent från domarna och ungefär detsamma från publiken. Innan säsongen är slut är undertecknad beredd att sätta pengar på att de klättrat uppåt i resultaten.


Paridon Magi, uppfödd av Rebecca Giegold och Niclas Magnusson, har tagits upp i klasserna av Caroline Darcourt som arbetar för och tränar med Tinne Vilhelmson Silfvén på Lövsta sedan många år. Nu ”lånar” Tinne honom titt som tätt med fantastiskt resultat. Vår mesta olympier kan plocka fram det lilla extra, även ett förargligt fel i ettorna. Ritten som helhet präglades av Tinne-faktorn: mjukt, följsamt med osynliga hjälper. Totalt blev det 73,540 procent, publiken ville såklart ge mer 75,792.


Experterna konfererar på läktaren. Isabell Werth och Erik Lette spanar medan Patrik Kittel informerar sin hästägare Marie Haward.


Diederik van Silfhout är en lång ryttare och hans godkände KWPN-hingst Arlando N.O.P är inte den med störst mankhöjd men de är så samspelta. Arlando är ett energiknippe med mycket fin piaff och passage, han gör dessutom piruetter som många kan bli gröna av. Akilleshälen är en skritt som blir spänd på banan, under gårdagens banträning skrittade de varv på varv, fint genom kroppen utan problem. Hingsten var en av den alltför tidigt bortgångne domaren och landslagsledaren Wim Ernes absoluta favoriter. 
– Jag vet att han kommer att bli något stort, Arlando och Diederik klarade av att gå VM-2014 för tidigt när vi hade en nödsituation, nu har de tid på sig att utvecklas, kommenterade han i en intervju för snart ett år sedan. Totalt gav domarna 75,4 procent medan publiken gav 74,704.


Knock-out stjärnan i hoppning! Cathrine Dufour kom på banan med sin Atterupgaards Cassidy, en härligt begåvad häst. De gjorde debut på OS och tog sig hela vägen till kürfinalen, en otrolig prestation. Dock är det en känslig herre och det är på Cathrines önskan som skärmarna är stilla utan film under ritterna, de hade en skräckupplevelse i Odense 2015. Nu gick det riktigt bra och Cathrine kunde visa upp alla deras kvalitéer med piaff/passage i särklass och fina bytesserier. En ritt utan några större misstag betalade sig med 75,64 från domarna men publiken var mer förtjusta och delade ut 77,122 procent.


Från resande OS-reserv till ordinarie lagryttare kan Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq skriva på sitt CV, en stark insats i Rio dessutom. Här var de inte riktigt lika sams MadChoo som de brukar. Felen och missförstånden kom lite i sjok som vi inte sett på länge och de var inte sig lika alls. Men Mads gav inte upp utan red påoch fick en sista fin medellinje som kändes mer bekant. Mads lyfte på hatten, tackade sin häst och klappade om Jimmie, livet med dressyrhästar är ganska binärt, helt i topp och ibland ner i källaren och vänd. Bit ihop – mentalt såklart, och kom igen. 


Vita Rustique occh Mai-tofte Olesen tränar för danska Maestro Hasse Hoffmann och är på väg att kliva in i danska landslaget om deras nuvarande form fortsätter. I teorin var de klassens svagaste kort med ett personbästa internationellt på 71 procent men som nytt ekipage inför domare kan allt hända. Mai och hennes vackra Rustique gjorde ett fint program helt i paritet med deras nivå utan större misstag och dessutom med fina piruetter. Rustique är så trång fram att han nästan måste vagga i piaffen och serierna för att inte slå sig själv. Domarna delade ut 70,72 procent medan publiken tyckte 73,248 procent var mer rättvist.


Sist ut var Rose Mathisen och godkände hingsten Zuidenwind som längtat efter en chans att rida här i Friends. De gjorde en sensationellt fin inomhusdebut i den svåra arenan i Odense. Skulle vi få se något lika bra idag? Zuidenwind klarade en ryggning med lite staketkänning och gjorde en riktigt fin första piaff, bra lyft om inte helt på stället. Den andra blev ännu bättre, skulle de slå eller tangera sitt internationella personbästa på 72,3 procent från Doha och Odense? Njae, en liten malör i saxen satte stopp för det men 72,26 procent från domarna var bra nära. Publiken gillade Rose och ”Zudden” skarp och gav 74,767 procent.

Seger till Isabell Werth och hennes ”Johnny” efter vad hon själv beskrev som en lite svår värmning.
– Johnny var väldigt vaken när det blev dags för prisutdelning i den första klassen. Jag var inte helt säker på att han skulle vara med mig inne på banan men idag gjorde han faktiskt en av sina absolut bästa Grand Prix-starter, kommenterade Werth.

Resultat

Har du missat något från Friends? Här finns Ridsports alla artiklar från hästfesten.

Foto: Mikael Persson

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden