Fälttävlan
19 augusti 2017 21:35

Toppklass av Sverige – medaljläge för laget och för Sara

Många försvann i den tuffa EM-terrängen, men inget kunde rubba de svenska ryttarna. Felfritt i sann mästarklass och en maffig avslutning av Sara Algotsson Ostholt – medaljläge för både laget och individuellt.

Toppklass av Sverige – medaljläge för laget och för Sara
Ekipaget flög fram i världsklass i dag. Nigel Goddard

Vilken resa det blev för Sverige i EM-terrängen i Strzegom! Spikarakt uppåt tack vare insatser som var idel felfria på hinder, samtidigt som andra föll – både på banan och i resultatlistan.

Sverige briljerade genom att vara det enda laget att ha alla fyra i mål med felfritt på hinder (tre främsta räknas) och  Sverige har alltså fyra ryttare med fortfarande, till skillnad från flera andra lag.

– Fantastiskt roligt – underbart! Alla har ridit väldigt, väldigt bra. Helt otroligt, säger en strålande nöjd förbundskapten Fredrik Bergendorff till SVT och tillägger att han dock inte tar ut något i förskott.
– Morgondagen är kvar också och det finns jobb kvar att göra.

Lagryttarna Niklas Lindbäck/Focus Filioucus, Louise Svensson Jähde/Utah Sun, Ludwig Svennerstål/Paramount Importance och Sara Algotsson Ostholt/Reality 39 under ledning av Fredrik Bergendorff satte tider som bara kapades och kapades. Sara avslutade på absolut bästa sätt på tiden 10:02 och ligger på 35 straff.

Sara öser beröm över Reality:
– Hon var helt suverän, helt fantastisk. Hon var med mig hela tiden, galopperade, kämpade med mig, säger Sara lyckligt till SVT.

Sara och laget ligger trea
Det blev en snygg klättring uppåt och individuellt ligger Sara och ”Bigsy” trea, efter ledaren Ingrid Klimke med Horseware Hale Bob och tvåan Michael Jung med Fischer Rocana. I morgon avgörs allt via banhoppningen.

Inför den avgörande banhoppningen ligger Sveriges lag trea – ett snäpp bättre än efter dressyren. Tvåan Tyskland är inte så långt framför, men däremot är fyran Italien på betryggande avstånd med över 50 straffs marginal. En medalj borde det alltså säkert kunna bli – frågan är vilken valör? Storbritannien leder.

Ställning lag:
1. Storbritannien 113,9
2. Tyskland 123,0
3. Sverige 128,4
(4. Italien 189,3)
Leaderboard

Ställning individuellt
1. Ingrid Klimke 30,3
2. Michael Jung 32,8
3. Sara Algotsson Ostholt 35,0
12. Louise Svensson Jähde 44,3
15. Ludwig Svennerstål 49,2
17. Niklas Lindbäck 53,1
43. Anna Freskgård 96,7
47. Malin Josefsson 104,2
Leaderboard

Omkastning bland lagen
Den utslagsgivande terrängen kastade om på många vis i resultatlistorna. Frankrike, som låg tvåa efter dressyren, försvann ordentligt då ett ekipage föll och ett annat inte fick fortsätta efter tre utbrytningar.  Storfavoriten Tyskland som ledde efter sitt världsrekordstraff i dressyren dalade snabbt när den individuella ledaren Bettina Hoy föll med Seigneur Medicott och de då var tvungna att räkna in resultatet för Julia Krajewski, som hade en utbrytning i terrängen.

Tack vare att Ingrid Klimke med Horseware Hale Bob och Michael Jung med Fischer Rocana levererade felfritt inom tiden ligger Tyskland likväl tvåa inför terrängen. Storbritannien tog klivet upp i ledningen tack vare två ryttare med bara några få straff för tiden och Kristina Cook som klarade tiden med Billy The Red.

Tuff bana
Banan var precis som förutspått en utmaning på flera vis. Fyra ekipage klarade tiden. 14 av 77 ekipage nådde inte i mål.

Det blev flera fall under dagen, men i samtliga klarade sig ryttarna till synes bra och även hästarna lämnade banan ”till fots”. Klart just nu är att Michael Knaps Bob The Builder som blev liggande reste sig för egen maskin och fördes till klinik.


Ingrid Klimke och Horseware Hale Bob leder indivduellt. Arkivbild: Roland Thunholm

Klassen bit för bit – läs rapporteringen här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden