Sportnytt
22 februari 2018 08:06

Toppryttarna är laddade

Hoppryttaren Stephanie Holmén och hennes chef Peder Fredricson är bara några svenska toppryttare som är på plats i Göteborg. Båda är laddade när de internationella klasserna börjar i dag, torsdag. "Det känns som Sparven har energi", säger Stephanie Holmén om stoet som hon nyligen vann ett världscupkval med.

Toppryttarna är laddade
Peder Fredricson utmanas i världscupen av stallkompisen Stephanie Holmén på Flip's Little Sparrow - hästen som han själv tävlade så sent som förra året. Foto: Tommy Holl

Skånska Stephanie Holmén, beridare hos Peder Fredricson, vann nyligen ett världscupkval i sedan i Zurich tillsammans med Flip´s Little Sparrow, ”Sparven”. Nu är ekipaget på plats för att tävla i Scandinavium.

Tävlat i Scandinavium med Peder
– ”Sparven” är pigg, det känns som att hon har energi som räcker till på söndag. Hon har ju gjort bra ifrån sig i de andra stora arenorna hon hoppat i på senaste tiden så det ska nog inte vara några problem att rida in i Scandinavium. Och hon har ju tävlat här med Peder tidigare, säger Stephanie Homén till Svenska Ridsportförbundet.

Men hon har egentligen inte siktet inställt på världscupfinalen.
– Min plan har aldrig varit att rida i Paris. Då är jag i Oliva i Spanien med tio unghästar. Om ett mirakel skulle ske och jag kvalar till finalen så får vi lösa det då.
–  Då är det jag som får vara i Spanien med tio unghästar, säger Peder Fredricson till Svenska Ridsportförbundet

Elva svenska seniorryttare startar i de internationella klasserna i hoppning i Göteborg. Höjdpunkten är Europafinalen i världscupen på söndag.

 Om ett mirakel skulle ske och jag kvalar till finalen så får vi lösa det då. Stephanie Holmén.

Dessutom får fem U25-ryttare chansen att rida i Scandinavium. Svenske förbundskapten Henrik Ankarcrona har stora mål:
– Vi har ett otroligt starkt år bakom oss och starten på det här året har inte varit sämre. Så med det i ryggen får jag väl säga som jag sa förra året: vi ska vinna hela klabbet. Henrik von Eckermann har ett stort antal andraplatser bakom sig och hans mål nu är att inte komma tvåa igen. Flera andra knackar också på dörren, Douglas Lindelöw till exempel, och både Peder och Steffi har ju visat att de kan leverera, säger han till Svenska Ridsportförbundet.

”Trevligt i Göteborg”
Peder Fredricson har sensommarens EM-guld som gick i just Göteborg i ljust minne.
– Det var väldigt trevligt när jag var här i Göteborg sist. Men nu är det nya tävlingar, nya hästar och nya förutsättningar.

Hans guldhäst från EM, All In, fick inte följa med till Göteborg. Efter att även Gamelus står hemma med skada rider Europamästaren H&M Zaloubet, H&M Carat Desire och nykomlingen Hansson WL, som tidigare reds av Robin Ingvarsson, i Scandinavium.
– Mitt mål med helgen är att göra så bra ifrån mig som möjligt.

Fredricsons och Holméns framgångar har gjort avtryck i biljettförsäljningen till årets Gothenburg Horse Show:
– Måndagen efter ”Steffis” seger sålde vi mer än någonsin motsvarande vecka under de 42 år som tävlingen funnits, säger tävlingsledare Tomas Torgersen.

Den svenska dressyren är också väl representerad i Scandinavium. Patrik Kittel och Rose Mathisen från sommarens EM-lag kommer till start, tillsammans med Malin Rinné, Mads Hendeliowitz, Charlotte Haid Bondergaard och Jeanna Högberg.

Publiken hejar
Dressyrryttaren Paulinda Friberg skulle också varit med men råkade ut för en olycka hemma där hon blev illa trampad av en häst.
– Vi har ju också många goda minnen från Göteborg. Här är alltid trevligt, alltid hög klass och sportslig publik, så ryttarna är alltid angelägna om att rida här, säger svenske förbundskaptenen Bo Jenå till Svenska Ridsportförbundet.
– Publiken är alltid med och hejar fram inte bara de svenska utan också de internationella ryttarna. Tävlingarna håller hög klass och det gör att ryttarna kommer tillbaka år efter år, säger Patrik Kittel.

Tv-tider, startlistor, program och förhandsartiklar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-