Träningstips
5 augusti 2015 08:55
Ridsportplus

Träning krävs för att få till samlad galopp

I avsnitt fem i vår serie om tömkörning fortsätter vi att arbeta med samling. Att få hästen att gå i samlad galopp kräver träning, tålamod, kunskap och mycket beröm. Det är också viktigt att man inte håller på för länge, samling i galopp är styrketräning som lätt kan skapa mjölksyra.

Träning krävs för att få till samlad galopp
Att få hästen att gå i samlad galopp kräver träning, tålamod, kunskap och mycket beröm. Det är också viktigt att man inte håller på för länge, samling i galopp är styrketräning som lätt kan skapa mjölksyra.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Som vanligt börjar Karin Engström med den viktiga uppvärmningen. Hästen skrittar på hellång töm cirka tio minuter och får sedan trava i gång, lugnt på eftergiven töm. Halsen är lång och låg.
– Vissa hästar trivs med att galoppera redan i uppvärmningen. Det är inget fel utan gynnar kontakten med bettet och det lösgörande arbetet, säger Karin.
Fortsätt att arbeta med halvhalterna så som vi beskrev redan i avsnitt fyra. Halvhalterna måste fungera perfekt innan man börjar arbeta med samlingar.

För att lyckas med samling bör alla övergångar mellan gångarterna vara i samling, det vill säga samlad skritt till samlad trav till samlad galopp.
Stressa inte och skynda på hästen om det inte fungerar i början utan gör om.

När man tömkör och samlar hästen i galopp handlar det om att successivt  rama in hästen med den yttre tömmen.
– Arbeta på en 15-metersvolt och gör alltid halvhalten på yttertömmen.
– Du tar hjälp av att öka och minska volten när du börjar samla galoppen, fortsätter Karin. För att lyckas med samling bör alla övergångar mellan gångarterna vara i samling, det vill säga samlad skritt till samlad trav till samlad galopp.

En häst som är lösgjord och bär sig kan du ställa utåt eller inåt. Kontrollera med att lätta på tömmen, hästen ska vara kvar i takt, tempo och form. Inte gå iväg i ett högre tempo.
Arbeta med att minska volten, ge upprepade halvhalter på yttertömmen samtidigt som du visar hästen vägen in. Låt den gå på den mindre volten ett varv och sedan ut igen.
– Gärna galoppera framåt några språng och så samla igen och upprepa tills hästen förstår att den ska sätta sig mer på det inre bakbenet och följa innertömmen in.
– När man är nere på till exempel en åttametersvolt är det viktigt att inte stanna där för länge. Inte förrän hästen spårar korrekt är den redo för arbete på den mindre volten.
– Glöm inte att samling i galopp är rena styrketräningen för din häst, fortsätter Karin Engström. Det innebär bland annat att det lätt kan bli mjölksyra, det gäller att anpassa träningen/tömkörningen efter hästens kondition.

På yngre hästar räcker det med tio minuters träning av samlingar.
– Med fina övergångar mellan skritt och galopp – ja, då har du kommit en bra bit på väg mot en fin samling.
Karin visar på fuxen Don Bolero. I början är de inte riktigt eniga om hur samlingen ska utföras, men snart fungerar det.
– Duktig, duktig, duktig, hörs det över hela ridhuset.
– Det ska aldrig vara ett ynkligt beröm, menar Karin. Hästar såväl som människor vill ha uppskattning för vad de gör och det ska vi ge dem!

Karins tio viktiga punkter:
1. Bra utrustning, gjord, tömmar och ställare i läder.
2. Bra skor och bra handskar.
3. Hästen måste vara grundutbildad i longering och du måste vara van att longera i alla gångarter.
4. Halvhalterna är A och O. Träna mycket tills de sitter där.
5. Ta hjälp av en medhjälpare i början, speciellt när du kopplar om tömmarna vid varvbyte.
6. Hjälp hästen att slappna av. Du får inte vara för spänd själv.
7. Öva mycket men öva med förnuft.
8. Ha full kontroll på hur du hanterar pisken, redan från början
9. Ta gärna hjälp av en erfaren kusk/utbildare när du vill komma vidare.
10. Glöm inte att berömma. Ofta.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden