Sverige
28 mars 2018 15:12

Transportör saknade tillstånd och band hästens ben

ÅtalEn man som saknade såväl kompetensbevis som transportörtillstånd åtalas efter att ha transporterat hästar.

Transportör saknade tillstånd och band hästens ben
Arkvibild. Foto: Sergei Butorin/Istock

När den 28-åriga mannen, som körde hästar för ett företag, stoppades på E4:an visade det sig att han inte hade vare sig kompetensbevis eller transportörtillstånd, skriver Jnytt.

Därtill hade mannen bundit bakbenen på en av de två hästarna som han transporterade vid tillfället och han åtalas för brott mot djurskyddslagen. Företaget ska vidare betala 25 000 kronor i böter. Jnytt berättar vidare att mannen medger att det hela har skett, men att han nekar till brott.

Kort om transporter inom

ekonomisk verksamhet

• ”För att få transportera djur måste du registrera dig som transportör hos Jordbruksverket och få ett transportörstillstånd.”

• ”Du måste ha ett intyg som visar att det fordon du använder är besiktigat och godkänt av länsstyrelsen.”

• ”För att du ska få köra nötkreatur, får, getter, grisar, fjäderfän eller hästar måste du ha ett kompetensbevis.  Kompetensbeviset får du genom att fullfölja en utbildning för de djurslag du ska transportera och bli godkänd på den.”

Källa och mer detaljerad information hos Jordbruksverket

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden