Sverige
20 maj 2014 15:29

Tre hästar döda i allvarlig sjukdom

Fyra hästar och ponnyer har under maj månad drabbats av en hästsjukdom som anses akut och mycket allvarlig. Hästarna tros ha förgiftats på två olika beten och tre hästar har dött.

Tre hästar döda i allvarlig sjukdom
Se upp för den nya allvarliga hästsjukdomen atypisk myopati som redan skördat tre hästliv. (Obs, hästarna på bilden har inget samband med texten)

Sjukdomen kallas atypisk myopati. Fallen har inträffat på Österlen samt öster om Lund. Den fjärde hästen vårdas nu på djursjukhus. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tror att det handlar om förgiftning.  SVA vill nu uppmärksamma hästägare och veterinärer på denna sjukdom, som tidigare inte har rapporterats i landet.

− Hästarna får svårt att röra sig och de får snabbt allvarliga symptom med muskelsmärta, skakningar och mörk, kaffefärgad urin. Hästarna blir liggande på sidan och får svårt att andas. Dödligheten är mycket hög, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA i ett pressmeddelande.

Utbrott av atypisk myopati har rapporterats från ett tjugotal länder sedan 1980-talet. Över 400 fall registrerades i Europa 2013. Hästar som går på bete drabbas oftast under hösten, men även på våren. Aktuell forskning visar en stark koppling mellan sjuka hästar och förekomst av vissa typer av lönn vid hagen, tysklönn (Acer pseudoplatanus) i Europa och asklönn (Acer negundo) i Nordamerika. Teorin är att hästarna får i sig toxin (gift) via något de äter i hagen.  Ett giftigt ämne har hittats i bland annat lönnarnas ”näsor”, och nedbrytningsprodukter av ämnet har påvisats hos insjuknade hästar i studier. Förgiftningen orsakar akut muskelsönderfall.

− Om hästar på bete plötsligt insjuknar med nämnda symptom och vid hastiga dödsfall på betet bör man tänka på denna diagnos, råder Gittan Gröndahl. Rödbrun urin och en kraftig höjning av muskelvärdet CK i blodprov är kännetecken på muskelsjukdom.

SVA uppmanar till att kontakta myndigheten vid misstänkta fall av atypisk myopati hos betesgående hästar. På så sätt kan sjukdomsläget i landet övervakas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden