Veterinärt
31 maj 2020 13:08

Tre hästar döda efter att ha ätit tysklönn

LivshotandeVanligen är rädslan för tysklönn som störst på hösten, men även de späda vårskotten kan vara livsfarliga för hästar. I Danmark har tre hästar dött efter att ha blivit förgiftade av de förrädiska små skotten.

Tre hästar döda efter att ha ätit tysklönn
BEVA Foto: Bagicat/Istock

Carsten Valentin på Dyrehavegaard i Kongens Lyngby, en mil norr om Köpehamn, har haft en tuff vecka. Först bröt en häst benet efter att ha blivit sparkad i hagen och nu har tre av hans islänningar avlidit efter att ha ätit tysklönn. Det skriver Ridehesten.

Misstankarna riktades först mot höet, men efter att ha funnit stora mängder skott i hagen stod det klart att dödsorsaken var tysklönn. Att diagnosen gick snabbt att ställa berodde på att veterinären Melina Dahl nyligen själv hade förlorat tre hästar på samma sätt. Tysklönn är något man vanligen är extra uppmärksam på under hösten när träden släpper sina ”näsor”, men även de späda vårskotten kan vara livsfarliga.

Hästar som blir förgiftade av tysklönn drabbas av så kallad atypisk myopati, vilket är en allvarlig korsförlamning där musklerna bryts ner och hästen får andningssvårigheter. Det är ett akut tillstånd och dödligheten är hög. Sjukdomen är dock ovanlig. Särskilt uppmärksam bör man vara om det finns tysklönn i närheten av hagen – de små vårskotten kan flyga långt.

Länk till SVA – läs mer om atypisk myopati och se bilder på tysklönn

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden