Hoppning
23 oktober 2022 13:10

Augustsson Zanotelli tog hem världscupen i Helsingfors – här är liverapporteringen

Världscupen i hoppningSäsongens andra världscupkval i hoppning hade tre svenskar i startfältet. Bäst lyckades Angelica Augustsson Zanotelli som efter lördagens 1,60-seger även vann världscupen. Här hittar du Ridsports liverapportering från klassen.

Augustsson Zanotelli tog hem världscupen i Helsingfors – här är liverapporteringen
Jens Fredricson blev andra bästa svenska ekipage i Herning – nu satsar de på världscupen. Foto: FEI/Richard Juillart

Tre svenskar startar i säsongens andra världscupkval vid Helsinki International Horse Show. Först ut bland svenskarna med startnummer 6 är Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow som nyligen var felfria i Challenge Cup vid Nations Cup-finalen i Barcelona. Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele tog hem 1,60-segern i Helsingfors på lördagen och går ut som nummer 34.

Klassen bjuder på 37 startande ekipage och allra sist ut är VM-guldvinnarna Jens Fredricson och Markan Cosmoplit, som fick med sig några startpoäng från världscuppremiären i Oslo förra helgen. OS-banbyggaren Guilherme Jorge har satt ihop en 1,60-bana med 13 hinder och 16 språng i det som normalt brukar vara en ishall i Helsingfors. Ryttarna var också varmt klädda under bangången.

Totalt rids det 14 världscupomgångar i den västeuropeiska ligan, det sista i Göteborg. De sju bästa resultaten räknas och de 18 bästa får en biljett till världscupfinalen i Omaha, USA, den 4-8 april 2023.

Skärmavbild 2022-10-23 Kl. 12.36.26
Banskissen för världscupkvalet.

Liverapportering

Först ut i klassen var fransmannen Kevin Staut med Visconti du Telman som hoppade väldigt fint med stora, luftiga språng. Kevin Staut valde att gå innanför till trekombinationen på långsidan för att spara tid. Ekipaget fick dock med sig första hindret, vilket innebar samma stolpe ut som i förra helgens världscuppremiär i Oslo.

Tredje ryttaren ut var belgaren Gilles Thomas som satte första nollan med powerhästen Luna van het Dennehof.

Fransmannen Olivier Robert och Iglesias D.V. hade det lite kämpigt och landade på bakbommen på en oxer tidigt i banan. Rytmen hackade hela vägen och det blev 20 fel in i mål.

Det händer inte ofta på den här nivån, men hemmaryttaren Anna-Julia Kontio lyckades till sin och publikens stora besvikelse rida fel väg med Jay Jay van de Mottelhoeve.

Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow kom in fint från start och ”Sparven” hoppade kraftfulla språng, som såg väldigt lovande ut. På muren fallerade dock det hela och Stephanie Holmén fick göra ett omtag som resulterade i totalt 21 fel. Det var en besviken ryttare som red ut från banan.

Tysklands Gerrit Nieberg fick till en riktig pangrunda med sin välhoppande skimmel Blues d’Aveline CH, vilket gav klassens andra nolla. Gerrit Nieberg tog i somras en drömseger i Aachens prestigefyllda Grand Prix.

Belgaren Jordy van Massenhove visade även han väldigt fin hoppning med Equine America Verdiamo Z, som hade en touch in i trekombinationen men gick felfritt i mål. Så långt var det alltså tre till omhoppning.

Amerikanska Alessandra Volpi gjorde en fin, offensiv runda med Berlinda men fick med sig första hindret i trekombinationen. Ekipaget var så långt den andra snabbaste fyrafelaren efter Kevin Staut, vilket kan ge världscuppoäng. De 16 bästa i klassen får nämligen poäng.

Marlon Modolo Zanotelli och Grand Slam VDL började jaga tiden efter ett nedslag i början av banan. Det blev sedan två nedslag ytterligare i trekombinationen och ekipaget slutade på 12 fel.

Nästa brasilianare på banan, Eduardo Pereira de Menezes med H5 Elvaro, lyckades bättre än sin landsman och blev fjärde felfria ekipaget i mål.

51987743432_58b77a4026_k
Jack Whitaker och Equine America Valmy de la Lande i årets världscupfinal, där de slutade fyra. Foto: FEI/Liz Gregg

Victoria Gulliksen upprepade succén

Britten Robert Whitaker började bra med nya, heta hästen Evert som blev lite väl hetsig mot slutet, där ekipaget fick med sig ett par nedslag.

Skånebaserade irländaren Thomas Ryan red målinriktat och offensivt på svenskägda Springfield. Hingsten fick en ordentlig touch på den fruktade plankan som dock dallrade klart på skållorna, och ekipaget blev det femte till omhoppning.

Direkt efter red holländaren Bart Lips till sig en plats i omhoppningen efter en fin runda med hästen Hurricane D.D.

Österrikiska Katharina Rhomberg med stora, starka Cuma var nära felfritt men fick med sig sista hindret i trekombinationen.

Victoria Gulliksen och Equine America Papa Roach red hem en sensationell andraplats i världscuppremiären på hemmaplan i Oslo. Det blev en kanonstart med 17 världscuppoäng inför fortsättningen.

Den sammansvetsade duon jobbade på fint genom banan, ”kom igen!” ropade Victoria till sin häst över muren – och det blev återigen en felfri världscuprunda för 30-åringen. Därmed gjorde hon pojkvännen Jordy van Massenhove i omhoppningen, vilket innebar sju ekipage så långt.

Rutinerade tyska landslagsryttaren Janne F. Meyer-Zimmermann och Buettner’s Minimax var nästa ekipage till omhoppning efter en beslutsam runda.

Geir Gulliksen red liksom i Oslo mästerskapshästen VDL Groep Quatro, där det dock inte riktigt gick vägen. Det var lite svajigt även i Helsingfors för Geir Gulliksen, som bröt höften kort innan VM i Herning. OS-duon räddade dock upp det hela tillsammans, men fick dessvärre med sig de tre sista hindren.

Svensk i omhoppning

Unga stjärnskottet Jack Whitaker och Equine America Valmy de la Lande var fyra i världscupfinalen i Leipzig, och britten har varit väldigt framgångsrik det senaste med flera hästar. Det var inte den mest rytmiska rundan i Helsingfors för det vanligtvis harmoniska ekipaget, men efter en gemensam kämparunda blev det en nolla i protokollet. Därmed var det åtta ekipage till omhoppning.

Japanen Eiken Sato och Chacanno JRA var näst ut på banan och imponerade med väl avvägd ridning och stora språng. Dessvärre blev det ett trist fel på andra hindret i trekombinationen efter en annars mycket fin runda.

Steve Guerdat hade verkligen gjort sig förtjänt av en nolla med Dynamix de Belheme, men fick även han med sig ett hinder i trekombinationen.

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele kom in med lördagens 1,60-seger i ryggen och ekipaget började lugnt och väl avvägt, dock med några rejäla hinderknackningar. Kalinka kickade ut över sista hindret i trekombinationen innan ekipaget flög över den sista oxern felfritt in i mål.

Världscupvinnaren från Oslo, schweizaren Bryan Balsiger, fick hoppa upp på sin Dubai du Bois Pinchet inne på banan. Balsiger rattade sedan sitt speciella sto med den äran, men ekipaget fick långt ut över oxern i trekombinationen och det blev ett nedslag.

Brittiska Lily Attwood har gjort många fina rundor i Global Champions Tour men i Helsingfors blev det stolpe ut med Cor-Leon vd Vlierbeek Z.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit såg bägge två väldigt fokuserade ut. De hade ett svajigt ögonblick tidigt i banan, som de sedan hämtade upp fint. Dessvärre blev det som för så många andra ett nedslag i trekombinationen.

Gerrit Nieberg upp i ledningen

Gilles Thomas var först ut med Luna van het Dennehof i omhoppningen, vilket blev en vägvisare för resten av de nio ekipagen. Klockan stannade på 36,08 sekunder efter en stabil, felfri runda. Tempot var dock inte det högsta, vilket lämnade utrymme för att putsa tiden.

Gerrit Nieberg och Blues d’Aveline CH tog en snäv sväng innanför som dock gav mer på tiden än det tog. Men tiden var ändå snabbare än för Gilles Thomas, vilket gav en ledning för tysken.

Jordy van Massenhove fick två nedslag och Eduardo Pereira de Menezes fick också med sig en bom. Den senare hade andra snabbaste tiden.

Thomas Ryan satsade friskt med Springfield men lyckades inte putsa Niebergs ledartid, utan red in på andraplatsen så långt.

Victoria Gulliksen tog några djupa andetag innan hon galopperade igång med sin Papa Roach. Efter en stark och snabb runda red de i mål fyra hundradelar långsammare än Gerrit Nieberg, dessvärre med ett nedslag.

Janne F. Meyer-Zimmermann och Buettner’s Minimax gjorde en rejäl ansats för att slå tiden, men flöt ut lite i en sväng och tappade hundradelar. Det gav en andraplats så långt, det vill säga dubbelt tyskt i topp.

Sist ut var alltså Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele som gjorde en kanonomhoppning i lördagens 1,60-klass. Stoet kickade sig fram mot slutet och de vann igen!

Start- och resultatlistor

SVT sänder direkt från världscupen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden