Boktips
23 oktober 2015 09:00
Ridsportplus

Trippel i hästböcker för barn

Vad passar bättre på hösten än att krypa upp i soffan med barnen och läsa en bok om hästar? Några nya barnböcker med hästtema har landat i bokhandeln. Här kan du läsa om tre.

Trippel i hästböcker för barn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Börja rida, av Erika Palmquist och Erik Rundelius
Är du själv hästvan och har släpat med ditt barn till stallet sedan barnvagnens tid är detta kanske ingen bok för er. Men för blivande ridskoleelever och deras föräldrar, som kanske inte är så vana, är detta en utmärkt bok som förberedelse inför det första besöket och ridlektionen på ridskolan.

Här får man veta det som är viktigast att veta inför premiärritten. Kort om hästen och dess kroppsspråk, vilken utrustning man behöver, hur man hittar i ett stall, vilka regler som gäller och vad som är vad på hästens utrustning.

Boken är full av informativa bilder och illustrationer, språket är lätt och texterna förklarande. Att få med grunderna i en bok kan vara svårt – hur mycket ska man begränsa sig och var ska man brodera ut? Jag tycker dock att balansen är alldeles lagom. Det är mycket nytt att ta in när man börjar rida, och här får man det allra viktigaste, den informationen som man både som barn och ovan förälder gärna vill ha för att förbereda sig inför ett första stallbesök. Visst lämnas man lite hipp som happ i slutet av boken, där ridvägar och olika hinder förklaras, men samtidigt är det där ridskolan och dess teoritimmar ska ta vid.

Boken är ren njutning att läsa, med både vackra och roliga bilder. Det kan mycket väl vara så att detta är en ny klassiker i genren ”börja rida”. Ett bra julklappstips om inte annat.

 

Malva i stallet, av Malin Eriksson och Lisa Säfve Chantem
Malva i stallet är den tredje boken om Malva, hennes pappa och hästarna. Det här är en bok för de minsta, med bilder och lite text på varje sida med enkla meningar.

Malva vill till stallet, men får roa sig själv när hennes pappa målar och målar. Men hon vill så gärna dit, så hon tar sig till stallet själv. Där får hon pyssla med hästarna och glömmer alldeles bort tiden.

Boken om Malva är en mysig bok med fina illustrationer och hög igenkänningsfaktor. En bok om att vara modig och följa sina drömmar. 

 

Maja och Tytte häst, av Eva Brandin och Julia Udéhn
Det här är en fotobok med en kort berättelse om treåriga Maja och hästen Tytte. Det dröjer dock inte länge förrän man blir lite ställd – bilder där hästen är uppbunden och Maja ligger bak och fram på hästen, och där Maja sitter på marken för att kratsa hovarna – utan hjälm.

Riktigt vad syftet är med den här boken är svårt att greppa. Visst är den gullig – men att sätta den i händerna på ett hästälskande barn skulle jag inte drömma om att göra. En barnbok ska inte bara underhålla utan bör helst också ha ett pedagogiskt syfte, men detta verkar författarna helt ha missat. I denna bok lär man snarare ut hur man INTE ska göra, något som av många barn kan misstas för vad man ska göra…

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden