Fälttävlan
8 oktober 2018 10:00
Ridsportplus

Triss i Breedersvinnare för Josefssons sto Alice G

Breeders TrophyHon köptes in under kompiskväll för många år sedan. Nu är Alice G mamma till tre Breedersvinnare i fälttävlan - Allan, Agaton och Albert. "Hennes avkommor växer verkligen på tävling," säger Malin Josefsson som har utbildat alla tre.

Triss i Breedersvinnare för Josefssons sto Alice G
Albert V är den tredje Breedersvinnaren som familjen Josefssons sto Alice G är mamma till. Här är Albert V på väg mot seger i 4-åringarnas championat på Flyinge 2018. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Alice G (f 2003 e Irco Mena-Lucky Light, uppf Åsa Elner Warnegård, äg Miki och Per Josefsson) verkar kunna betäckas med vilken hingst som helst och leverera en fälttävlanshäst av högsta kvalitet.

Alla tre är bra och roliga att arbeta med. Malin Josefsson om halvbröderna som alla har vunnit Breeders.

Men det hade Per Josefsson ingen aning om när han köpte henne som föl under en kompiskväll för 15 år sedan.
– Pappa brukar inte köpa hästar, men det här var något som hände under en bastukväll eller något sådant. Han köpte henne av bekanta till oss, säger Malin Josefsson som tack vare köpet numera har flera högklassiga tävlingshästar.

Helt ovetande om vad han köpte var Per Josefsson dock inte.
– Han visste ju att hennes pappa Irco Mena var en bra hingst, säger Malin Josefsson om hingsten som också är pappa till Sara Algotsson Ostholts OS-silvermedaljör Wega.

Skadad som föl
Dessvärre blev Alice G skadad i samband med en olycka som föl. Hon betäcktes med Lucky Point HE som 3-åring och resultatet blev Allan V – Breedersvinnare, VM-reserv, EM-häst och för tillfället högst rankade SWB-häst i fälttävlan.
– Allan är en riktig spelevink, han är extremt busig, säger Malin Josefsson.

– Albert är grundtrygg och gillar verkligen att arbeta. Han är också störst med sina 172 cm medan Allan är ganska liten.
– Agaton är lite försynt och den som behöver mest stöd av de tre. De andra två tror att de är bäst.

Sto1
Malin Josefsson med Alice G som unghäst. Foto: Privat
Malin Josefsson - Allan V Fj-1597
Malin Josefsson och Allan V. Arkivbild: Fredrik Jonsving

När Alice G kom till familjen Josefsson ägnade dottern Malin sig åt banhoppning och hon tävlade stoet en del. Hon hoppade bra men kunde inte använda sin kropp på bästa sätt på grund av skadan så därför togs beslutet att sätta henne i avelsboxen. Hon har betäckts varannat år och har nu sex avkommor – varav tre alltså har vunnit Breeders i fälttävlan.
– Alla avkommorna har blivit ganska lika sina pappor, säger Malin Josefsson och beskriver vidare Alice som smart med stor integritet.
– Hon är alltid svår med nya människor. Och så gör som hon vill och hoppar över staketet om hagen inte passar.
– Hon är optimal som mamma och sköter fölningarna själv. Hon talar om när hon vill in innan fölning och när hon vill tillbaka till flocken efteråt.

Höjer sig på tävling
En annan sak som de tre halvbröderna och Breedersvinnarna har gemensamt är att de höjer sig på tävling.
– Det är ju sånt man inte vet innan man börjar tävla dem. Det finns ju de hästar som sänker sig på tävling i stället men Alices avkommor växer verkligen på tävling, säger Malin Josefsson som har sex hästar i träning just nu.

– Och så är alla tre bra och roliga att arbeta med.

Hon är numera färdigutbildad veterinär och arbetar en del som det vid sidan om alla hästar hon tränar. Hon bor i Glimåkra där familjegården finns och nu väntar finalen i Nations Cup i holländska Boekelo den här veckan.
– Jag åker dit med både Allan och Golden Midnight. Det ska bli roligt.

Fakta

Alice G:s avkommor

Allan V val f 2007 e Lucky Point HE. Breedersvinnare, VM-reserv, högst rankade SWB-häst i fälttävlan, har gått UVM och EM.
Agaton V val f 2010 e Jaguar Mail. Breedersvinnare, gick Nations Cup i september.
Alvin V val f 2012 e Chin Top. Trea på Breeders som 4-åring.
Albert V val f 2014 e Heartbeat. Breedersvinnare.
Albertina V sto f 2016 e Heartbeat.
Asta V sto f 2018 e Casanova (HANN e Cadillac).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden