Världen
21 september 2022 09:28

Tusentals ukrainska hästar riskerar att svälta i vinter

Rop på hjälpEtt halvår in i kriget larmar nu återigen hjälporganisationen Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation om den desperata situationen för hästarna i Ukraina.

Tusentals ukrainska hästar riskerar att svälta i vinter
Kriget har slagit hårt mot både människor och djur. Foto: UEFCF

Sex månader av krig i Ukraina har lämnat efter sig stor förödelse och stort lidande för både människor och djur. Kriget har förstört liv och krossat drömmar för ryttare, tränare, veterinärer, hovslagare och uppfödare. Hästvärlden i Ukraina har gjort allt man har kunnat för att rädda landets hästar, inte sällan med risk för sina egna liv. Stödet från hästvärlden utanför har också varit starkt.

Dessvärre är det inte över än och hjälpbehovet fortsätter att öka, både för människor och djur. Med vintern i antågande är situationen alarmerande, då många stall kommer få svårt att klara vintern. Enligt hjälporganisationen Ukrainian Equestrian Federation Charity Foundation, UEFCF, riskerar 4 000 till 5 000 hästar i 150 till 200 stall att svälta i vinter. Värst är det i de mest krigsdrabbade delarna och i områden som blivit befriade av ukrainsk militär.

Tillgången på hö är minimal och priserna i vissa regioner är så höga som 2000 kronor per ton. Det motsvarar ungefär minimilönen i Ukraina. Att bygga upp Ukraina igen kommer att kräva enorma insatser och kriget har tagit hårt på hela befolkningen. Detsamma gäller för ridsporten och hästvärlden i Ukraina.

I somras slog UEFCF larm om att donationerna minskat till en bråkdel av vad de var i början av kriget, och nu ber man återigen om hjälp från omvärlden för att klara vintern. Återuppbyggnaden efter kriget har också börjat diskuteras.

Läs mer om UEFCF och hjälpbehovet här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden