Fälttävlan
21 juli 2020 20:19
Ridsportplus

Tuva Rosencrantz: ”Äntligen vågade jag satsa på tiden”

FramtidsstjärnaFlera svenskar har i helgen lyckats väl i polska Strzegom med stora startfält och toppryttare som Michael Jung på plats. Landslagsjunioren Tuva Rosencrantz var en av endast elva felfria inom tiden i terrängen av 85 starter i CCI2*-S. Något som gjorde henne väldigt glad.

Tuva Rosencrantz: ”Äntligen vågade jag satsa på tiden”
Tuva Rosencrantz och Cassens Coco Valentina var bägge två mästerskapsdebutanter på EM i fjol och klarade den tuffa terrängen med ett stopp. Foto: www.eventingphoto.com

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett helt gäng svenskar gjorde i helgen försenad internationell tävlingsdebut i polska Strzegom. En av dem var landslagsjunioren Tuva Rosencrantz som med hästen Cassens Coco Valentina red in på plats 12 av 85 starter med totalt 34,6 straff i CCI2*-S. Ekipaget var ett av endast elva felfria och inom tiden i terrängen.

    Själva terrängen var tuff, men allra tuffast var tiden, berättar Tuva. Att ha klarat just fajten mot klockan är något som gör henne särskilt glad.
    – Terrängen har alltid varit en styrka, men jag har inte varit den som satsat på tiden. Jag skulle inte säga att jag har varit försiktig, men jag har mer varit den som tagit tillbaka. Nu kände jag mer trygghet i att jag kunde rida på och satsa på tiden. I och med att jag blir young rider nästa år blir tiden mycket tajtare, vilket gör att jag måste komma upp i ett högre tempo.

    En dag red jag samtidigt som Michael Jung satt och trimmade och det är väldigt häftigt att se.

    Hade det inte varit för nedslaget i hoppningen hade Tuva kommit fyra, men det är inget hon grämer sig över. Framför allt är hon glad över att tävlingarna i Europa börjar komma igång, och att det just nu är extremt många bra ryttare som är ute och tävlar inom alla kategorier. Att det var 85 starter i hennes klass hör inte till vanligheterna.

    – Eftersom det fortfarande är väldigt få tävlingar försöker alla åka till dem. Det är därför det är så många proffs med. Även om de främst rider unghästar i min klass, är det väldigt roligt att jag får chansen att tävla mot dem. Man lär sig väldigt mycket. En dag red jag samtidigt som Michael Jung satt och trimmade och det är väldigt häftigt att se.

    Img_6350
    Tuva Rosencrantz och bästa kompisen ”Coco” i Strzegom. Foto: Privat

    Köpte ”Coco” osedd på auktion

    Cassens Coco Valentina är Tuvas enda häst. Hon är född i Tyskland men ropades in osedd på en fälttävlansauktion i Polen 2017.
    – Jag fastnade så mycket för henne på bild och video, men hade inte möjlighet att vara på plats. Min tränare provred henne och trodde att hon skulle bli en bra första häst och juniorhäst.

    – Hon var sju men väldigt grön och det var jag med. Jag hade ridit NM på ponny innan, men det var allt. Vi har fått utvecklas tillsammans. Det är kul att det blev så bra och att vi verkligen hittade varandra, säger Tuva.

    Det är en snäll och arbetsvillig häst som alltid vill göra sitt bästa, fortsätter Tuva.
    – Men hon är inte bara en tävlingshäst, hon är verkligen rar på alla sätt och en riktig kompis som man gillar att hänga med.

    Att det gick så bra i helgen och att hon vågade släppa på, tror Tuva handlar om att coronauppehållet gett henne möjlighet att verkligen förbereda sig.
    – Jag har kunnat fokusera på de detaljer som inte satt förra året, och slipa på det där lilla extra. Såklart är man alltid lite nervös och taggad, men jag kände mig väldigt väl förberedd i helgen. Jag visste hur jag skulle rida, och det var nog mycket det som gjorde att jag lyckades så bra.

    Tuvahinder
    Ett av terränghindren i Strzegom. Foto: Privat

    Har finslipat både dressyr och hoppning

    Som många andra dressyrryttare i coronatider har även Tuva slipat lite extra på dressyren.
    – Det är den som sätter grunden. Du måste ha en bra dressyr för att ligga i toppen redan från början. Det finns så många som är bra på dressyren ute i Europa, och du måste ligga över 70 procent om du ska ha en chans. Domarna är väldigt hårda domare internationellt, det räcker inte med något halvdant.

    – Jag har även fokuserat mycket på hoppningen. Har man en rivning så är man borta. Du måste vara felfri för att vara med i matchen. Det sätter mycket nervositet, man vill inte riva, och då måste du gå in och veta exakt hur du ska rida för att behålla lugnet.

    Laddar för SM

    Precis hemkommen från Polen fortsätter träningen hos tränaren Johan Lundin utanför Halmstad. Här ska Tuva bo och träna i tre veckor inför den sista uppladdningstävlingen i Hermanstorp. Därefter är det SM i Segersjö som gäller.
    – Planen är att rida SM och sedan går jag direkt över och satsar på mitt första young rider-år, säger Tuva som precis fyllt 18.

    Hur känns det att bli young rider?
    – Framför allt blir terrängen mycket mer utmanande. Det blir tajtare tider, terrängen är mycket större och kombinationerna blir svårare. Men det ska bli jätteroligt. EM går ju i Segersjö nästa år, och eftersom det inte blev något EM i år får jag satsa på nästa år och börja träna för det.

    Här under kan du se Tuva och Cassens Coco Valentina forcera ett av vattenhindren i Strzegom.

    Fler svenskar lyckades bra i Polen

    Sammanfattningsvis blev bästa svensk i CCI2*-S Malin Petersen. Hon slutade som sjua med hästen Ebony II på totalt 32,7 straff. Segern i klassen gick till hemmaryttaren Mateusz Kiempa och hästen Pitagoras som gick i mål på totalt 26,8 straff.

    Även Anna Nilsson och Candy Girl höll sig väl framme i Strzegom. Ekipaget slutade på plats 9 av 86 i CCI3*-S med slutresultatet 36,3 straff efter en felfri hoppning. Vann gjorde Michael Jung med Wild Wave som slutade på totalt 30,7 straff.

    Michael Jung vann även CCI4*-S, denna gången med Chipmunk FRH. Ekipaget slutade på 19,4 straff efter en felfri terräng och hoppning samt över 80 procent i dressyren.
    Bästa svensk i den fyrstjärniga klassen var Malin Petersen som landade i mitten av resultatlistan med Charly Brown 311 i klassen som bjöd på 61 starter.

    Resultatlista CCI2*-S

    Resultatlista CCI3*-S

    Resultatlista CCI4*-S

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden