Avelsnyheter
25 oktober 2021 19:02
Ridsportplus

Två av Eva Olaussons uppfödningar till Kürten

LyckokastEva Olausson hade egentligen inte tänkt att åka till Breeders Trophy med sin 3-åring Cool Kandy Q, hon brukar inte ta sina unga uppfödningar på stora äventyr. Men i sista stund efteranmälde hon stoet, något Eva inte ångrar idag - strax efter finalen såldes Cool Kandy Q till gästdomaren Jessica Kürten.

Två av Eva Olaussons uppfödningar till Kürten
Cool Kandy Q på löshoppningen under Breeders Trophy. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Cool Kandy Q (SWB sto -18, e Kannan u Beau e Indoctro, uppf/äg Eva Olausson) hoppade hem dubbla nior och diplom på unghästtestet i Värnamo i maj, vilket gjorde stoet finalklart i Breeders Trophy. Men att åka till Flyinge i oktober var egentligen inget uppfödaren och ägaren Eva Olausson hade planerat.

– Jag hade inte tänkt att åka dit, jag brukar inte ta mina 3-åringar till finalen – de har gått på bete hela sommaren så jag brukar inte plocka in dem och förbereda dem för det. Men nu har det ju varit lite stiltje i och med coronan – man har inte varit ute och tävlat och det har inte hänt så mycket – så jag tänkte att något roligt får vi väl göra. Så jag efteranmälde till slut, berättar hon.

Väl på plats presterade Cool Kandy Q som hon brukar.
– Hon gick bra där nere, skötte sig utmärkt även om hon inte fick så jättehöga betyg – jag tyckte nog att domarna var lite snåla. Hon har varit väldigt stabil i löshoppningen och hon hoppade precis likadant i finalen som på unghästtestet, där hon fick 9-9. Jag visste att de låg lågt på Flyinge men trodde nog att hon skulle få 8-8,5, inte så lågt som 7,7-7,8. Så när jag gick ut var jag rätt besviken, och tänkte att det var tråkigt att åka hit och få så dåliga betyg.

Snabb affär

Men irritationen la sig snabbt. Efter att Cool Kandy Q visats inne i ridhuset på Flyinge ledde Evas sambo runt stoet i väntan på Rikssto-finalen.
– Jessica Kürtens man Eckard kom fram efter en stund, eller ja, först gick han omkring lite och tittade på henne från alla håll och kanter, men sedan kom han till slut fram och frågade om hon var till salu, berättar Eva med ett skratt.

Lite märkligt är det, hon har bra stam och svårklassmöderne, men det är lite svårt att sälja de där hästarna i Sverige.

Eva säger att uppfödningen egentligen har varit till salu hela tiden, men hon är lite förvånad över att stoets resultat på unghästtestet inte lockat några seriösa spekulanter.
– Lite märkligt är det, hon har bra stam och svårklassmöderne, men det är lite svårt att sälja de där hästarna i Sverige. Jag vet inte varför, funderar hon.

Efter att Eckard Kürten tagit kontakt gick affärerna snabbt, och det visade sig bli ännu en deal.
– Jag nämnde att jag visste att Jessica har tävlat hingsten Arezzo, och fick till svar att både Jessica och hennes man älskade den hingsten, att det var deras stora favorit. När jag sa att ”stoet som du just köpt har en syster född i år, efter Arezzo, hemma hos mig” så sa han direkt ”då köper jag den också”.

– Jag blev lite ställd och efter en stund frågade han vad den kostade, så jag sa ett pris och så var det också klart, säger en förvånad men glad uppfödare.

”Rimliga priser”

Även om Eva Olausson nu sålt två hästar till en högt ansedd ryttare är det inga gigantiska summor det rör sig om. På frågan om hon tog i gällande prislapparna kommer svaret snabbt.

– Nej det tycker jag inte, det var rimliga priser som jag känner mig nöjd med. Jag har ju haft 3-åringen till salu tidigare men det priset höjde jag lite efter att hon gick finalen nu. Men jag tror de var rätt nöjda med priset, det var ett rimligt pris för en bra 3-åring. Det är alltid svårt med prissättning, det är ju ändå ”bara” en 3-åring – det är skillnad när de kommer upp och är sex-sju år och har gått årgångschampionat, då är det ett annat pris.

Hemma i stallet finns en ett år yngre helbror till Cool Kandy Q.
– De är inte speciellt lika, han är stor och gänglig så jag har inte gjort så mycket med honom än. Mamman Beau är nu dräktig med Cardento, det är väldigt roligt. Det är lite nära i och med att hon har Indoctro som pappa, men det finns många som tävlar högt som har den stammen så jag provade det, berättar Eva.

Medan Beau har gjort några få starter och mest ägnat sig åt avel, gick mormor Grande (-91, e Grannus) svår hoppning i Nederländerna.
– Det är ridbarheten som är Beaus starka sida, säger Eva och menar att det även gått i arv till Cool Kandy Q.

Flyttar utomlands

3-åringen är nu besiktigad och röntgad, och åker troligtvis i slutet av veckan. Fölungen blir kvar hos Eva i något år till som det ser ut nu.

– Det är lite oklart än var Kandy ska åka, Kürtens har ju ingen egen anläggning utan de har hästarna hos olika ryttare. Jag vet inte om de vill släppa ut henne på bete ett par månader eller om hon ska till en av de tre ryttarna de samarbetar med. De var lite förvånade över att hon var inriden överhuvudtaget – de verkar inte ha så bråttom med att rida in sina hästar.

Idag är Eva glad över att det blev en tripp till Flyinge ändå – efter en sommar med mycket krångel med fölen och många sjuka hästar var försäljningen en rejäl fjäder i hatten.
– Det ska bli kul att följa henne, hon har framförallt ett väldigt bra temperament, avslutar Eva Olausson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden