Fälttävlan
31 mars 16:46

Tysk topp i Gärds – Lindbäck bästa svensk

InternationelltDet är de rutinerade herrarna Dibowski, Flarup och Lindbäck som har tagit täten efter dressyr och hoppning i Gärds fyrstjärniga OS-kval som inleddes på söndagen.

Tysk topp i Gärds – Lindbäck bästa svensk
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock

Totalt är 16 ekipage samlade för att starta fyrstjärnigt och i flera fall försöka sätta ett OS-kval vid Gärds traditionella påskmeeting, arrangerat av Kristianstad International Eventing. För många ekipage är tävlingen årsdebut och det syntes en del ringrost både här och där.

Det var en svensk YR-ryttare som tog täten efter den inledande dressyren på söndagen, genom Wynja Eriksdotter Rubin och Fly Away V/D N.Ranch, närmast före OS-ryttarna Andreas Dibowski och Peter Flarup. Hoppningen ändrade på ordningen och tyske Dibowski tog ledningen inför söndagens terräng efter en felfri hoppning.

Dressyrtest med blandade resultat

Danska OS-ekipaget Peter Flarup och Fascination (e Favorit Ask) visade en stadig form i ett noggrant ridet program. Skritten är inte valackens bästa gångart men den var ren och felfri. Bytena var åt det korta och studsiga hållet men rena. Den avslutande halten var så gott som perfekt. Det blev 32 straff.

Tävlingens mest långväga gäst, Belgiens 60-årige veteran och flerfaldige mästerskapsryttare Joris Vanspringel visade sin 17-årige Creator GS (e Kreator). Valacken såg orytmisk ut i travökningarna och när han sedan protesterade lätt i en skola valde ryttaren att utgå.

Svensk ledning

Svenska YR-landslagsryttaren Wynja Eriksdotter Rubin, som även tävlar dressyr internationellt och nyligen vann i Belgien, visade bland annat härliga travskolor i sitt mjuka program med rutinerade Fly Away V/D N.Ranch (e Quidam’s Rubin). I skritten visade valacken sitt register, galoppdelen var rytmisk med en liten spändhet i bytena. Det blev 30,1 straff och ledning i klassen när sju ekipage hade gjort sitt.

Landslagsryttaren Frida Andersén debuterade 8-åriga Kitsch Couture Hpk (e Corporal VDL). Det blev en del missar för ekipaget, som några steg bakåt i den inledande halten, en skruvad skrittpiruett och ett misslyckat första byte. Ekipaget slutade på 37,5 straff.

Pontus Hugosson testade gränserna i den ökade traven med Zin Fire (e Zaladin MI) som i skritt- och travdelen var lite oroligt med sitt huvud och sin mun. Han såg också överladdad och spänd ut i galoppdelen. Ekipaget slutade på 41,0 straff.

Tyske OS-guldmedaljören Andreas Dibowski gjorde en harmonisk runda med 8-åriga fyrstjärniga debutanten Lillet 3 (e Livello). Det smidiga och atletiska stoet var jämn och stadig i formen och följde sin ryttare genom det noggrant ridna programmet där allt satt som det skulle. Det blev 30,2 straff – precis efter ledande Wynja Eriksdotter Rubin.

Litauens Aistis Vitkauskas och store Commander VG (e Viegaard’s Come Back II) jobbade sig igenom programmet i en lite ojämn form och slutade på 33,7 straff.

Amanda Staam och Carilda Rose AT (e Careme 1153), som går in på sin fjärde säsong i fyrstjärnigt slutade på 40,3 straff. Flerfaldige mästerskapsryttaren Niklas Lindbäck och Poynstown Porsch (e Porsch) gjorde det de skulle utan att glänsa men också utan några större missar. Det blev 35,4 straff.

Hoppningen ändrade i resultatlistan

Hoppningen visade sig kasta om en hel del i resultatlistan. Ledande Wynja Eriksdotter Rubin såg länge ut att bli felfri, men det kom ett par retliga nedslag och lite straff för för tiden på slutet. För Andreas Dibowski stämde allt och hans felfria ritt tog upp honom i ledningen inför terrängen. Detta på sitt dressyrstraff 30,2.

Därefter är det dubbelt danskt genom Peter Flarup som ligger tvåa med Impressed (e Zambesi TN). Ekipage satte en av hoppningens två felfria rundor på hinder efter att valacken gav sin ryttare händerna fulla när han visade prov på sin galoppförmåga och hoppkapacitet inne på banan. Flarup och Fascination fick totalt 4,8 straff i hoppningen och är trea inför måndagens terräng.

Niklas Lindbäck-poynstown Porsch 3 230712 Rt
Niklas Lindbäck och Poynstown Porsch. Bilden är från Falsterbo 2023. Foto: Roland Thunholm

Bästa svensk efter dressyr och hoppning är Niklas Lindbäck och Poynstown Porsch som gjorde en stabil hoppning med ett nedslag. Detta räckte till en fjärde plats hittills i tävlingen. Wynja Eriksdotter Rubin är femma.

Den rids också en tvåstjärniga, internationell klassen med 67 starter under meetinget.

Terrängen rids i morgon, måndag. Preliminär starttid för CCI2*S är 9.00 och för CCI4*S 11.30.

Det är första gången på närmare tio år som det rids fyrstjärnigt på svensk mark.

Arrangörens hemsida
Startlistor och resultat
Equisport sänder live

Fakta

Individuella OS-kval i fälttävlan

Det räcker inte med att en nation har klarat av att kvala till OS i form av ett lag, de som ingår i laget måste också ha klarat av de individuella kvalgränserna för ekipage:

  • Minst 55 procent dressyren, vilket motsvarar högst 45 straff.
  • Max 11 straff på hinder i terrängen, vilket motsvarar att ha påverkat ett rivningsbart hinder så mycket att det behöver återställas.
  • Max 75 sekunder över optimaltiden i fyrstjärnigt kval, eller max 100 sekunder över i ett femstjärnigt kval.
  • Max 16 straff i banhoppningen.

För att kvala till OS behövs ett kvalificerande resultat i femstjärnig klass eller kvalificerande resultat i både en CCI4*L och en CCI4*S. Dessa kval ska vara gjorda mellan 1 januari 2023 och 24 juni 2024.

Ett så kallat ”bekräftande kval” måste göras i fyrstjärnigt eller femstjärnigt mellan den 1 januari och 24 juni 2024 av dem som har sina kval klara sedan tidigare.

Källa: Internationella Ridsportförbundet, FEI

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden