Sverige
31 mars 2021 09:58

Ulrika Fåhraeus släpper bok om ”Hästgården”

Sann berättelseUlrika Fåhraeus, känd som bloggerskan "Ponnymamman", släpper en bok om uppmärksammade Hästgården. Boken är skriven i samarbete med Anna Bohlin som ingick i familjen på gården. "Att få skriva boken om Anna och hennes familj har varit att få djupdyka inte bara i deras liv, utan också i en problematik som återfinns även i många andra sporter," säger Ulrika Fåhraeus.

Ulrika Fåhraeus släpper bok om ”Hästgården”
Journalisten och bloggaren Ulrika Fåhraeus har skrivit boken tillsammans med Anna Bohlin som har levt på den gård som blivit känd som Hästgården. Foto: Caroline Andersson Renaud

Det är bokförlaget Forum som berättar om boksläppet i ett pressmeddelande.

Händelserna på hästgården är ett smärtsamt men viktigt vittnesmål. Den berättar om manipulation, medberoende, vuxnas svek och den närmast sektliknande miljö som möjliggjorde övergreppen under så lång tid. Adam Dahlin, förlagschef på Bokförlaget Forum.

Boken Händelserna på hästgården beskrivs i pressmeddelandet som ”en sann berättelse om medberoende, om gränslös kärlek till hästar, om att bli berövad sin tonårstid och att många år senare inse att man inte varit den mamma ens barn behövt.”

Bakgrunden är de sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 1980- och 1990-talen och som har fått stor uppmärksamhet i media, inte minst genom radiodokumentären Hästgården.

Bokomslag
Boken går att köpa från och med den 7 juni.

Nu är familjens egen berättelse om vad som pågick bakom kulisserna nedtecknad av journalisten och bloggerskan Ulrika Fåhraeus. Hon har skrivit boken i samarbete med Anna Bohlin, som bara var 14 år när hon själv föll offer för mannen som lovade att göra henne till stjärnryttare. De båda blev ett par och fick fyra barn tillsammans.

Känslosam process

– Det har varit en oerhört utmanande och känslosam process att skriva den här boken tillsammans med Ulrika och mina barn. När vi började med boken för 2,5 år sedan kände jag ett behov av att få berätta min historia för att någonstans kunna gå vidare. Jag kan i dag känna en stor sorg över att jag inte kunde ta mig ur situationen i tid. Arbetet med boken har förstärkt den känslan. När jag får frågan om jag skulle gjort något annorlunda i dag om jag kunde backa bandet, så är mitt svar ja. Jag skulle ha berättat som det var för polisen 1991, säger Anna Bohlin i pressmeddelandet.

– Företeelsen med män som tar för sig av ungdomar går långt tillbaka inom ridsporten och är något som länge har kunnat pågå relativt obehindrat. Det har varit, och är ännu en del av en kultur där unga människors kärlek till hästarna utnyttjas på olika sätt. Att få skriva boken om Anna och hennes familj har varit att få djupdyka inte bara i deras liv, utan också i en problematik som återfinns även i många andra sporter, säger Ulrika Fåhraeus i pressmeddelandet.

”Viktigt vittnesmål”

– Händelserna på hästgården är ett smärtsamt men viktigt vittnesmål. Den berättar om manipulation, medberoende, vuxnas svek och den närmast sektliknande miljö som möjliggjorde övergreppen under så lång tid. Anna har med stort mod och självrannsakan berättat den här historien för att den aldrig ska behöva hända igen någon annanstans, säger , förlagschef på Bokförlaget Forum.

Boken Händelserna på hästgården – Familjens berättelse kommer ut den 7 juni.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden