Sverige
17 januari 2021 09:31

Övergrepp på hästgården blir dramaserie på tv

DramaDe sexuella övergreppen på en ridskola på 1990-talet och 2000-talet blir dramaserie på TV 4. Äldsta dottern i familjen, Sophie Jahn, är med och utvecklar serien. "Nu får jag berätta min historia om livet bakom stängda dörrar", säger hon.

Övergrepp på hästgården blir dramaserie på tv
Sophie Jahn bidrar till att historien om hästgården blir dramaserie. Foto: Fredric Berggren

Mannen som drev ridcentret var känd i hästsverige, men han var även dömd för sexuella övergrepp och skapade en sektliknande och sluten värld på ridskolan. P1 skapade en prisad dokumentär, ”Hästgården”, om händelserna och nyligen har den dömde, nu avlidna mannens äldsta dotter Sophie Jahn berättat sin historia i tv-soffan.
Nu blir historien till dramaserien ”Nattryttarna” där bland andra Ulf Kvensler, som skapat ”Vår tid är nu”, finns med bakom kulisserna.

”Kämpade för egen överlevnad”

Projektet grundar sig i ett samarbete mellan produktionsbolaget Jarowskij och Sophie Jahn som stod i centrum för händelserna, i samråd med den övriga familjen runt mannen.
– Under min uppväxt har jag sett på när kvinnor och barn, samt min egen familj blivit utsatt för övergrepp av min pappa. När andra kunde välja att lämna gården, gick mitt liv ut på en överlevnadsstrategi och att räkna ner tills 18-årsdagen då jag äntligen skulle nå ett liv i frihet. Nu får jag berätta min historia om livet bakom stängda dörrar, om maktmissbruket och att hantera min pappas beteende. Jag kämpade inte bara för min egen överlevnad utan även för mina yngre syskon och gårdens hästar, säger Sophie Jahn i ett pressmeddelande.

”För dramatisk för att vara påhittad”

Ulf Kvensler Foto Mattias Edwall
Ulf Kvensler är manusförfattare till ”Hästgården”. Foto: Mattias Edwall

För manusförfattaren Ulf Kvensler var det nytt att utgå från sanna händelser.
– Man brukar säga att en historia är för bra för att vara sann. Den här historien är för dramatisk för att vara påhittad. Den visar oss människor från våra sämsta sidor, men också från våra bästa. Det är en mörk historia, men med hopp – sanningen kommer alltid fram till slut. Jag känner stor ödmjukhet inför att ha fått familjens förtroende att berätta deras starka historia, säger Ulf Kvensler i ett pressmeddelande.

Vill hjälpa andra

I en längre intervju i DN säger Sophie Jahn att hon vill berätta för att hjälpa andra i liknande situationer.
– Men jag gör det även för min egen skull. Att berätta och förhoppningsvis hjälpa andra gör att jag känner att allt som har hänt mig har en mening. Jag vill också att andra i samma situation ska veta att man inte är ensam och att det går att ta sig igenom vad som helst i livet, säger Sophie Jahn till DN.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden